Psychologisch misbruik in de kindertijd is net zo schadelijk als seksueel of fysiek misbruik


Vaak niet herkend; emotioneel misbruik als voorkomende vorm van kindermishandeling.

WASHINGTON – Kinderen die emotioneel worden mishandeld of emotioneel worden verwaarloosd, vertonen vergelijkbare en soms ergere psychische problemen als kinderen die fysiek of seksueel worden misbruikt. Emotioneel misbruik wordt maar zelden opgenomen in preventieprogramma’s of bij de behandeling van slachtoffers, aldus een nieuwe studie gepubliceerd door de American Psychological Association.

“Gezien de prevalentie van psychologisch misbruik in de kindertijd en de ernst van de schade aan jonge slachtoffers, moet het een speerpunt van de geestelijke gezondheidszorg en de van de opleiding maatschappelijke dienstverlening worden”, zei Joseph Spinazzola, PhD, hoofd opleidingen van The Trauma Center van het Justice Resource Institute, Brookline, Massachusetts. Het artikel verschijnt in een speciale online uitgave van het APA tijdschrift Psychological Trauma: theorie, onderzoek, praktijk en beleid.

Onderzoekers gebruikten het National Child Traumatic Stress Network Core Data Set om gegevens van 5.616 jongeren met een verleden met één of meerdere vormen van misbruik te analyseren; psychologische mishandeling (emotioneel misbruik of emotionele verwaarlozing), fysiek misbruik en seksueel misbruik. De meerderheid (62%) had een verleden van psychologisch misbruik en bij bijna een kwart (24%) van alle gevallen was uitsluitend van psychische mishandeling sprake. Psychologisch misbruik is in deze studie gedefinieerd als pesten door de verzorger, terroriseren, dwangmatige controle, ernstige beledigingen, vernedering, bedreiging, overdreven eisen stellen, mijdend gedrag vertonen en/of isolatie.

Kinderen die psychologisch zijn mishandeld lijden aan angst en depressie, hebben vaak een laag zelfbeeld, vertonen tekenen van posttraumatische stress en suïcidaliteit, in dezelfde mate, en in sommige gevallen in grotere mate, dan kinderen die fysiek of seksueel misbruikt zijn.

Van de drie soorten van misbruik, werd psychologische mishandeling het sterkst geassocieerd met depressie, algemene angststoornis, sociale angststoornis, hechtingsproblemen en drugsmisbruik. De studie wijst uit dat wanneer psychologische mishandeling plaatsvond naast fysiek of seksueel misbruik er significant meer ernstige en verreikende negatieve resultaten zijn dan wanneer de kinderen seksueel en fysiek waren misbruikt en niet psychologisch waren misbruikt. Bovendien, seksueel en fysiek misbruik moet op hetzelfde moment zijn gebeurd om hetzelfde effect als alleen psychologisch misbruik te vertonen zoals gedragsproblemen op school, hechtingsproblemen en zelfbeschadigend gedrag.

“Maatschappelijk werkers zullen meer moeite hebben met het herkennen en vaststellen van emotionele verwaarlozing en misbruik omdat het fysiek niet zichtbaar is,” zegt Spinazzola. “Daarnaast wordt psychologisch misbruik niet beschouwd als een serieus sociaal taboe zoals fysiek en seksueel misbruik. We hebben het publieke bewustzijn nodig om mensen bewust te maken van de ernst en schadelijkheid van psychologisch misbruik van kinderen en jongvolwassenen.”

Volgens het U.S. Children’s Bureau (in Nederland bureau Jeugdzorg, red.) ervaren jaarlijks bijna 3 miljoen Amerikaanse kinderen enige vorm van mishandeling, voornamelijk door een ouder, familielid of door een andere volwassen verzorger. In 2012 omschreef de Amerikaanse Academie van kindergeneeskunde dat psychologische mishandeling ‘de meest voorkomende vorm van kindermishandeling en verwaarlozing.’

Voor deze studie bestond de doelgroep uit 42% jongens en was 38% blank; 21% Afrikaans-Amerikaans; 30% Latijns-Amerikaans; 7% had een andere nationaliteit en 4% was onbekend qua nationaliteit. Het onderzoek vond plaats tussen 2004 en 2010, bij kinderen met een gemiddelde leeftijd tussen de 10 en 12 jaar. De kinderen werden door de onderzoekers geïnterviewd en kregen vragenlijsten voorgelegd om gedrags- en gezondheidsklachten vast te stellen als gevolg van de meegemaakte trauma’s. Daarnaast hebben verzorgers een vragenlijst van 113 items met betrekking tot het gedrag van het kind ingevuld. Diverse bronnen, inclusief het rapport van de onderzoekers, geven van elk onderzocht kind een overzicht van de traumageschiedenis, met daarbij bij psychologische mishandeling, fysieke mishandeling of seksueel misbruik.

Vertaling: Yvette de Jong Tekst en Advies | www.yvettedejong.nl


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats