Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
10.00 - 19.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

 

 



Antipsychotische voorschriften voor kinderen en adolescenten

Volgens gegevens uit een studie van Christian Bachmann en collega's worden in Duitsland aan steeds meer kinderen en adolescenten antipsychotica gegeven. De resultaten van de studie werden gepubliceerd in het laatste nummer van Deutsches Ärzteblatt International ( Dtsch Arztebl Int 2014; 111 ( 3 ) : 25 - 40 ). Om de antipsychotische voorschriften voor deze leeftijdsgroep te analyseren tusssen 2005 en 2012 gebruikten Christian Bachmann en collega's routine verzekeringsgegevens van de Barmer GEK wettelijke zorgverzekeraar.

Het percentage kinderen en adolescenten dat een voorschrlift voor een antipsychoticum hadden gekregen in de loop van een kalenderjaar was gestegen van 0,23 % naar 0,32% . De stijging was het grootst onder de 10- tot 14-jarigen (van 0,24% tot 0,43 %) en 15- tot 19 -jarigen ( van 0,34 % naar 0,54 % ). In het bijzonder was er een toename van atypische antipsychotica ( van 0,10 % tot 0,24 % ). De meest voorgeschreven stoffen waren risperidon, pipamperon, quetiapine en tiapride. Deze cijfers voor Duitsland zijn laag in vergelijking met de cijfers uit de Verenigde Staten maar zijn een gemiddelde van de cijfers in Europa.

Slechts een klein aantal van de antipsychotica zijn goedgekeurd voor gebruik door kinderen en adolescenten; in deze leeftijdsgroep worden antipsychotica vaak zonder etiket geleverd. De auteurs wijzen erop dat antipsychotica bijwerkingen hebben waaronder extrapiramidale motorische symptomen (vroege en late dyskinesie, acathisie), gewichtstoename en hyperlipidemie.

De oudere goedgekeurde medicijnen kunnen nog erger bijwerkingen hebben. Daarom moet de indicatie voor een antipsychoticum worden bepaald door een kinder-en jeugdpsychiater of andere deskundige voor gedragsstoornissen bij deze leeftijdsgroep na zorgvuldige afweging van de risico's en voordelen. Als dit gebeurt kan het voorschrijven van een antipsychoticum gerechtvaardigd zijn zolang de patiënt zorgvuldig gecontroleerd wordt op het optreden van ongewenste effecten .

Vertaling: Andre Teirlinck


Gratis ebook + nieuwsbrief ontvangen ?
Ontvang vandaag nog gratis het Eboek Spoedcursus Voeding,
het Eboek Voedzame tradities en onze wekelijkse leerzame nieuwsbrief met wetenswaardigheden, nieuwtjes en vele tips.

Klik hier



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats