Verband jicht en verhoogd risico op diabetes


Mate van betekenis significant groter bij vrouwen

Eerder onderzoek wekte de suggestie dat jicht kan worden geassocieerd met diabetes, maar de bevindingen werden beperkt tot een studie bij mannen met een hoog risico op hart- en vaatziekten en beroerte. De onderzoekers wilden weten of de verbinding bestond bij de gewone bevolking, en ook van toepassing was bij vrouwen.

Ze doorzochten het Health Improvement Network (DUN), een elektronische databank van de anoniem gemaakte medische dossiers van bijna 7,5 miljoen patiënten, geregistreerd bij 477 huisartspraktijken in het Verenigd Koninkrijk.

Deze omvatte volwassenen van tenminste 20 jaar oud, en de gegevens waren ingevoerd in deze databank voor tenminste een jaar. De onderzoeksperiode liep van januari 1995 tot mei 2010.

Elk van de 35.339 nieuw gediagnosticeerde jicht gevallen werd vergeleken met vijf personen die geen jicht hadden, maar die tegelijkertijd in de database waren ingeschreven, samengevoegd tot 137.056 in totaal.

Mensen in de vergelijkingsgroep waren van hetzelfde geslacht en leeftijd, en overgewicht (BMI) zoals obesitas is een sterke risicofactor voor zowel jicht als diabetes type 2.

De THIN databank bevatte ook informatie over andere potentieel invloedrijke risicofactoren, zoals alcoholgebruik, roken, huisartsen bezoek, plus andere onderhavige gezondheidsproblemen en hun behandeling.

Bijna driekwart van de nieuw gediagnosticeerde jicht gevallen was bij mannen (72%), met de gemiddelde leeftijd van 62 jaar; vrouwen met jicht gaat richting een hogere leeftijd (67).

Al diegenen met de diagnose jicht dronken meer alcohol, bezochten vaker een arts, hadden meer gezondheidsproblemen, namen steroïden en diuretica vaker in dan degenen die geen jicht hadden.

De nieuwe gevallen van diabetes waren in verhouding significant hoger bij mensen met jicht (9,6 / 1000 persoonsjaren) dan bij de vergelijkingsgroep (6,7 / 1000 patiëntjaren).

Maar hoewel de risicofactoren talrijker waren bij mannen, hadden vrouwen een hoger aantal gevallen van diabetes: 10,1 / 1000 persoonsjaren tegen 9,5 / 1000 persoonsjaren. En dit verschil was duidelijk in alle leeftijdsgroepen. Dit in vergelijking met overeenkomstige cijfers van 5,6 voor vrouwen en 7,2 voor mannen per 1000 persoonsjaren in de vergelijkingsgroep.

Het verschil in een absoluut risico was 4,5 gevallen van diabetes per 1000 persoonsjaren bij vrouwen vergeleken met 2,3 / 1000 persoonsjaren bij mannen.

Deze ongelijkheid kwam ook naar voren bij relatief risico: vrouwen hadden 71% meer kans om diabetes te ontwikkelen als ze jicht hadden, terwijl mannen slechts 22% meer kans hadden om dat te krijgen.

Dit is een waarnemingsonderzoek, er kunnen geen definitieve conclusies uit worden getrokken van oorzaak en gevolg, maar dit is de eerste studie om aan te tonen dat er een verband bestaat tussen jicht en diabetes bij de algemene Britse bevolking, verklaren de auteurs.

Het voortdurende lage ontstekingsniveau, kenmerkend bij jicht, zou de ontwikkeling van diabetes kunnen bevorderen, zo suggereert men. De risicofactoren delen de zelfde twee voorwaarden die zouden kunnen helpen om de link uit te leggen. Risicofactoren voor diabetes bij mensen met jicht, met name vrouwen, moet worden opgepakt en behandeld, concluderen de auteurs.

Vertaling Shanti Onneweer


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats