Natuurlijke geboorte kan het immuunsysteem versterken


Een aantal studies suggereren dat kinderen geboren met de keizersnede een andere darmflora hebben dan natuurlijk geborenen. Maar het is nog niet bekend waarom dit het geval is en wat het betekent voor het immuunsysteem. Onderzoekers van de Faculteit Gezondheid en Medische Wetenschappen besloten daarom om de impact van de geboorte op de ontwikkeling van het immuunsysteem van pasgeboren muizen te onderzoeken.

De studie toont aan dat de pups door keizersnede een lager aantal cellen hadden ontwikkeld die het immuunsysteem versterken, zegt Camilla Hartmann Friis Hansen, universitair docent aan de Vakgroep Disease Biology. De bevindingen zijn onlangs gepubliceerd in Journal of Immunology.

Moeder's bacteriën kunnen belangrijk zijn.

Natuurlijk pasgeborenen komen in contact met meer bacteriën van de moeder dan deze die komen met de keizersnede. Volgens een onderzoekshypothese genaamd de hygiëne hypothese, leert het immuunsysteem van de pasgeboren baby het onderscheid te maken tussen de eigen onschadelijke moleculen en vreemde moleculen.

In het experiment vertoonden de pups geboren met keizersnede een kleiner aantal cellen van een type dat een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van reactieve immuuncellen van moleculen uit het lichaam zelf, van de voeding en van onschadelijke darmbacteriën. Auto-immuunziekten zoals type 1 diabetes, de ziekte van Crohn en allergieën worden juist gekenmerkt door een overreactie van het immuunsysteem.

De onderzoekers keken naar tekenen van ontwikkeling van type 1 diabetes bij de pups geboren met keizersnede, maar vonden er geen. De volgende stap is dan om te onderzoeken of de pups predispositie hebben voor andere auto-immuunziekten en vervolgens de stellingen in klinische proeven te testen.

De experimenten op muizen kunnen ons een idee geven van wat interessant is om in meer detail te bestuderen, zodat we op lange termijn in staat zijn om methoden te ontdekken voor het versterken van het immuunsysteem bij pasgeborenen die voorbestemd zijn om auto-immuunziekten te ontwikkelen , zegt professor Axel Kornerup Hansen van het Department of Veterinary Disease Biology..

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats