Bacteriën van bijen een alternatief voor antibiotica


Ruwe honing wordt al millenia lang gebruikt tegen infecties, vóór honing - zoals wij die nu kennen - werd vervaardigd en gecommercialiseerd. Wat is de sleutel van deze 'antimicrobiële eigenschappen? Onderzoekers van de Universiteit van Lund in Zweden hebben een unieke groep van 13 melkzuurbacteriën gevonden in verse honing, uit de honingmaag van de bijen. De bacteriën produceren een groot aantal werkzame antimicrobiële verbindingen.

Deze melkzuurbacteriën zijn nu getest op ernstige menselijke wondpathogenen zoals methicilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA), Pseudomonas aeruginosa en vancomycine-resistente Enterococcus (VRE). Als de melkzuurbacteriën werden aangebracht op pathogenen in het laboratorium werden ze allemaal bestreden.

Terwijl het effect op de menselijke bacteriën tot nu toe alleen getest werd in het laboratorium, werden de melkzuurbacteriën rechtstreeks toegepast op paarden met hardnekkige wonden. De LAB werd gemengd met honing en toegepast op tien paarden waarbij de eigenaars een aantal andere methodes tevergeefs hadden geprobeerd. Alle wonden van de paarden genazen door het mengsel.

De onderzoekers geloven dat het geheim van de sterke resultaten ligt in het brede spectrum van de desbetreffende werkzame stoffen.

"Antibiotica zijn meestal werkzame stoffen effectief tegen slechts een smal spectrum van bacteriën. Levend gebruikt, produceren deze 13 melkzuurbacteriën het juiste soort antimicrobiële verbindingen die nodig zijn, afhankelijk van het risico. Het blijkt goed te hebben gewerkt gedurende miljoenen jaren bij de bescherming van de gezondheid van honingbijen en honing entegen andere schadelijke micro-organismen. Maar omdat de commerciële honing niet de levende melkzuurbacteriën bevat zijn veel van zijn unieke eigenschappen verloren gegaan", vertelt Tobias Olofsson.

De volgende stap is verder onderzoek op breder klinisch gebruik tegen topische infecties bij mens en dier.

De bevindingen hebben gevolgen voor de ontwikkelingslanden waar de verse honing gemakkelijk te vinden is, maar ook voor de westerse landen waar antibioticaresistentie serieus toeneemt.

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats