Mannelijke en vrouwelijke hersenen zijn niet gelijk als het gaat om vet


Onderzoekers bevonden dat mannelijke en vrouwelijke hersenen opmerkelijk verschillen in de manier van reageren op vetrijke maaltijden. Deze verschillen in de hersenen leidden tot een grotere ontsteking en verhoogd gezondheidsrisico's bij mannen die zwelgen in vet voedsel in vergelijking tot vrouwen, zoals een nieuwe studie bij muizen aantoont. De bevindingen, gerapporteerd in de Cell Press tijdschrift Cell Reports op 16 oktober, kunnen helpen om de waargenomen verschillen in de uitkomst van het overgewicht tussen mannen en vrouwen te verklaren - premenopauzale vrouwen met overgewicht zijn veel beter af dan mannen - en het suggereert dat dieetadviezen meer toegespitst zouden moeten worden op het geslacht.

"Onze bevindingen, suggereren voor het eerst dat mannen en vrouwen anders reageren op vetrijke diëten," zegt Deborah Clegg van de Cedar-Sinai diabetes en Obesitas Research Institute in Los Angeles. "De gegevens zouden suggereren dat het waarschijnlijk 'ok' voor vrouwen is om af en toe een vetrijke maaltijd te nemen, maar niet wordt aanbevolen voor mannen.

"De manier waarop we patiënten behandelen en voorzien van voeding en voedingsadvies, zou veranderd moeten worden. We zouden ons minder zorgen moeten maken over af en toe een hamburger voor vrouwen, maar bij mannen moet het vermijden ervan sterker worden aanbevolen, vooral als men al bestaande ziekten heeft, zoals hart- en vaatziekte of type 2 diabetes. "

Eerdere gegevens van het team Clegg en anderen hebben gesuggereerd dat ontsteking in de hersenen gebonden is aan overeten, onbalans in de bloedsuikers en verhoogde ontsteking in andere delen van het lichaam, inclusief het vetweefsel. Deze effecten kunnen vooral bij mannen al worden getriggerd door kortstondige blootstelling aan een vetrijk dieet.

De onderzoekers zeggen dat ze in eerste instantie geschokt waren om te ontdekken dat de mannelijke en vrouwelijke hersenen in vetzuursamenstelling verschillen. Wanneer ze mannelijke muizenhersenen met het vetzuurprofiel van wijfjes manipuleerden, zagen zij dat deze dieren beschermd werden tegen de nadelige effecten van een vetrijk dieet.

Wanneer mannen met gemiddelde mannelijke hersens een ontstekingsfase ingingen na het eten van een vetrijk dieet, leden ze ook aan een verminderde hart functie op een manier die niet gebeurde bij de vrouwelijke dieren in de studie. Deze sekseverschillen in de reactie van de hersenen op vet zijn gerelateerd aan de verschillen in oestrogeen en de oestrogeen receptor-status tussen vrouwen en mannen.

Clegg zegt dat haar team nu werkt aan een strategie om te kunnen bevestigen of de bevindingen in muizen ook van toepassing zijn op mensen. En als dat zo blijkt te zijn, zullen er per direct een aantal zeer praktische implicaties moeten komen voor wat mannen en vrouwen op hun bord moeten leggen.

"We hebben altijd het ‘gelijke monniken, gelijke kappen’ gehanteerd met betrekking tot onze informatie over voeding en onze farmaceutische aanpak", zei Clegg. "Onze gegevens lijken te suggereren dat het geslacht in overweging genomen moet worden, en dat mannen beter moeten worden gecontroleerd op de inname van vet en ontstekingen dan vrouwen."

Vertaling Shanti Onneweer


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats