Een lange kindertijd voedt het hongerige menselijke brein


Onderzoek hersenscans verklaart waarom kinderen langzaam groeien en de kindertijd lang duurt

EVANSTON, Ill. – Het brein van een vijfjarige is een energievreter. Het gebruikt tweemaal zoveel glucose (de energie die het brein van energie voorziet) als een volgroeide volwassene, volgens een nieuwe studie op initiatief van antropologen van Northwestern University.

Het onderzoek helpt bij het oplossen van een al lang bestaand raadsel waarom kinderen zo langzaam groeien, vergeleken met onze naaste familie in het dierenrijk. Het laat zien dat de energie die naar de hersenen geleid wordt een dominerende invloed heeft op de stofwisseling in het menselijk lichaam, en waarschijnlijk de reden is waarom mensen tijdens de kindertijd meer met het tempo van een reptiel groeien dan van een zoogdier.

In de week van 25 augustus worden de resultaten van het onderzoek gepubliceerd in de uitgave Proceedings of the National Academy of Sciences.

“Onze uitkomsten duiden erop dat ons lichaam zich niet kan veroorloven om sneller te groeien tijdens de kleuter- en kindertijd, omdat er een enorm aantal bronnen nodig is om het zich ontwikkelende menselijke brein van brandstof te voorzien,” zegt Christopher Kuzawa, hoofdschrijver van het onderzoek en professor in de antropologie van Northwestern’s Weinberg College of Arts and Sciences. “Als mens hebben we zoveel te leren, en dat leerproces heeft een complex en energievretend brein nodig.

Kuzawa is ook faculteitsstudent van het Institute for Policy Research van Northwestern.

Het onderzoek is het eerste die data van PET en MRI hersenscans verenigt – respectievelijk metingen van glucose opname en hersenvolume – om te laten zien dat de leeftijd dat het brein de meeste energiebronnen opslokt, ook de leeftijd is dat het lichaam het langzaamst groeit. Met 4 jaar, als dit “brein-lek” op z’n hoogst is en lichaamsgroei op het minimum, verbruikt het brein energiebronnen gelijk aan 66% van wat het hele lichaam in ruststand verbruikt.

De bevindingen staven een al lang bestaande veronderstelling in de antropologie dat kinderen zo langzaam groeien en zo lang afhankelijk zijn, omdat het menselijk lichaam tijdens de kindertijd een gigantisch deel van de energiebronnen moet afvoeren naar de hersenen, waardoor weinig besteed wordt aan lichaamsgroei. Het verklaart ook sommige algemene opmerkingen die ouders hierover zouden kunnen hebben.

“Op een bepaalde leeftijd wordt het moeilijk om, afgaande op de afmeting, een kleuter van een kind te onderscheiden,” zegt Kuzawa. “In plaats daarvan moet je luisteren naar hun spraak en op hun gedrag letten. Ons onderzoek wijst erop dat dit niet toevallig is. Op de leeftijd dat hersenontwikkeling plaatsvindt met duizelingwekkende snelheid komt lichaamsgroei bijna tot stilstand omdat het brein alle aanwezige bronnen opslorpt.”

Voorheen werd aangenomen dat bij de geboorte de bevoorrading van het brein de zwaarste belasting was voor het lichaam, wanneer de afmeting van het brein in relatie tot het lichaam het grootst is. De onderzoekers ontdekten in plaats daarvan dat het brein zijn maximale glucose besteed op 5-jarige leeftijd. Met 4 jaar consumeert het brein glucose met een tempo vergelijkbaar met 66% van het rustmetabolisme van het lichaam (of meer dan 40% van het totale energieverbruik van het lichaam).

“De piek in het energieverbruik van het brein halverwege de kindertijd heeft te maken met het feit dat de synapsis, verbindingen in de hersenen, maximale energie vragen op deze leeftijd, als we zoveel dingen moeten leren om een geslaagd mens te worden,” zegt Kuzawa.

“Op zijn hoogtepunt in de kindertijd verbrandt het brein twee derde van de calorieën die het hele lichaam in rust verbruikt, veel meer dan andere diersoorten,” zegt William Leonard, co-schrijver van het onderzoek. “Om deze energievretende eisen van ons brein te compenseren, groeien kinderen langzamer en zijn gedurende deze leeftijd minder lichamelijk actief. Onze conclusies wijzen er sterk op dat mensen zich ontwikkeld hebben om tijdens deze fase langzaam te groeien, om energie vrij te maken voor ons kostbare, vlijtige kinderbrein.”

Vertaling: Ellen Lam



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats