Verband tussen tv-geweld met onregelmatige aandacht en structuur van de hersenen


INDIANAPOLIS - Volgens de resultaten van een studie aan de Indiana University School of Medicine, online gepubliceerd in het tijdschrift Brain and Cognition, vertonen jonge volwassen mannen die meer geweld op televisie bekijken aanwijzingen van minder volwassen ontwikkeling van de hersenen en slechtere executieve functies,.

De onderzoekers gebruikten psychologische testen en MRI-scans om de geestelijke vermogens en het volume van de hersenen te meten bij 65 gezonde mannen met een normaal IQ tussen de 18 en 29, speciaal gekozen omdat ze geen frequente videospelers waren.

Hoofdauteur Tom A. Hummer, Ph.D., assistent onderzoek professor aan de IE afdeling Psychiatrie, zei dat de jonge mannen hun televisiekijken in het afgelopen jaar raamden en een gedetailleerd dagboek bijhielden van hun tv-kijken over een week. De deelnemers vulden ook een reeks van psychologische tests in voor het meten van hun remmende controle, aandacht en geheugen. Aan het einde, werden MRI-scans gebruikt om de structuur van de hersenen te meten.

Uitvoerende functie is de brede mogelijkheid om plannen te formuleren, beslissingen te nemen, de rede en de problemen op te lossen, de aandacht te reguleren en gedrag te remmen om doelen te bereiken.

"Wij vonden dat hoe meer gewelddadig tv kijken hoe slechter ze taken i.v.m. aandacht en cognitieve controle uitvoerden," zei Dr Hummer. "Aan de andere kant was er geen verband tussen de hoeveelheid TV kijken met de prestaties op testen van uitvoerende functies.

Dr Hummer merkte op dat deze vaardigheden van executief functioneren belangrijk zijn voor het beheersen van impulsief gedrag, waaronder agressie. "Het probleem is dat meer impulsiviteit niet goed te verbinden is met het gedrag gemodelleerd in gewelddadige programmering."

Tests die het werkgeheugen meten, een ander subtype van executief functioneren, vonden geen relatie met het totaal of gewelddadige TV kijken.

Het vergelijken van TV gewoonten met hersenbeelden gaf ook resultaten die volgens Dr Hummer en collega's veelzeggend zijn.

"Toen we keken naar de hersenscans van jonge mannen die meer gewelddadige televisie bekeken, was er minder volume van witte stof die de frontale en pariëtale kwabben verbindt, wat een teken van minder rijpheid in de ontwikkeling van de hersenen kan zijn," zei hij.

Witte stof is weefsel in de hersenen die de zenuwvezels die de verschillende gebieden van de hersenen verbinden, isoleert, waardoor het functioneren efficiënter is. In een typische ontwikkeling neemt de hoeveelheid of het volume van witte stof toe naarmate de hersenen meer verbindingen maken tot ongeveer de leeftijd 30 jaar om zo de communicatie tussen hersengebieden te verbeteren. Verbindingen tussen de frontale en pariëtale kwabben worden verondersteld belangrijk te zijn voor executieve functies.

"De boodschap van deze studie is het vinden van een relatie tussen de hoeveelheid gewelddadige televisie kijken en belangrijke aspecten van het functioneren van de hersenen, zoals gecontroleerde aandacht en inhibitie," zei Dr Hummer.

Dr Hummer waarschuwt dat meer onderzoek nodig is om beter inzicht te krijgen in de bevindingen van de studie.

"Met deze studie kunnen we niet besluiten of mensen met een slechte uitvoerende functie aangetrokken worden tot programma's met meer geweld of dat de inhoud van het tv-kijken verantwoordelijk is voor het beïnvloeden van de ontwikkeling van de hersenen over een periode van tijd," zei Dr Hummer. "Extra longitudinaal werk is nodig is om uit te zoeken of mensen met een slechte uitvoerende macht en tragere groei van witte stof meer aangetrokken worden tot gewelddadige programmering of dat blootstelling aan mediageweld de ontwikkeling van de cogntieve controle beïnvloedt," zei Dr Hummer.

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats