Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
10.00 - 19.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Gratis eboek

 

 



Infecties schaden ons vermogen om ruimtelijke herinneringen te vormen

Volgens nieuw onderzoek schaadt verhoogde ontsteking na een infectie het vermogen van de hersenen om ruimtelijke herinneringen te vormen. De afwaardering vloeit voort uit een daling van het glucose metabolisme in het geheugencentrum van de hersenen wat de neurale circuits verstoort die betrokken zijn bij leren en geheugen.

Ontsteking wordt al lang in verband gebracht met geheugenstoornissen zoals de ziekte van Alzheimer. Ernstige infecties kunnen ook de cognitieve functie bij gezonde ouderen aantasten. De nieuwe bevindingen gepubliceerd in het tijdschrift 'Biological Psychiatry' helpen verklaren waarom ontstekingen het geheugen schaden en kunnen de ontwikkeling stimuleren van nieuwe medicijnen die het immuunsysteem helpen dementie te behandelen.

In de eerste proef onderzochten de wetenschappers hoe ontsteking het menselijk geheugen schaadt. Het team van 'Brighton en Sussex Medical School' scande 20 deelnemers voor en na een goedaardige zout waterinjectie of tyfus vaccinatie, gebruikt om ontstekingen te veroorzaken. Positron emissie tomografie (PET) werd gebruikt om de effecten van ontsteking op het verbruik van glucose in de hersenen te meten en na elke scan werd het ruimtelijk geheugen van de deelnemers getest door het uitvoeren van een aantal taken in een virtuele realiteit.

Na de ontsteking werd een vermindering van glucosemetabolisme in het geheugencentrum van de hersenen, beter bekend als de mediale temporale lob (MTL), waargenomen. De deelnemers waren ook minder goed in ruimtelijke geheugentaken, een effect dat direct leek te worden hersteld door de verandering in MTL metabolisme.

"Het is al enige tijd bekend dat ernstige infecties kunnen leiden tot lange termijn cognitieve stoornissen bij ouderen. Infecties zijn ook een gemeenschappelijke trigger voor acute daling van functioneren bij patiënten met dementie en de ziekte van Alzheimer," zegt studieleider dr. Neil Harrison, een 'Wellcome Trust Intermediate Clinical Fellow' aanhet BSMS. "Deze studie suggereert dat een verkoudheid of griep die leiden tot een ontsteking in de hersenen, het geheugen kunnen aantasten."

Het is onwaarschijnlijk dat infecties op lange termijn schadelijke effecten veroorzaken bij jonge en gezonde mensen, maar de bevindingen zijn van groot belang voor ouderen. Het team is nu van plan om de rol te onderzoeken van ontsteking bij dementie, inclusief inzicht in hoe acute infecties zoals griep invloed hebben op de mate van progressie en achteruitgang.

"Onze bevindingen tonen aan dat de geheugencircuits van de hersenen bijzonder gevoelig zijn voor ontstekingen en zij helpen het verband te verduidelijken tussen ontsteking en achteruitgang bij dementie," zegt Dr Harrison. "Als we niveaus van ontsteking kunnen controleren zijn we ook in staat om het tempo van de daling van de cognitie van patiënten te verminderen."

Vertaling: Andre Teirlinck



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats