Meting calcium ophoping om hartaandoeningen te voorspellen bij mensen met chronisch nierfalen


Gebruikelijke beoordelingen minder nuttig bij deze risicogroep

Calcium ophoping in de krans(slag)aders van patiënten met chronisch nierfalen zouden een sterke aanwijzing kunnen zijn voor het risico op hartaandoeningen, volgens een nieuwe studie in de uitgave van de American Society of Nephrology (JASN). Onderzoekers van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health bevestigen dat calcium in de krans(slag)aders twee andere algemeen gebruikte metingen overtreft bij atherosclerose -zonder duidelijke symptomen- in het voorspellen van het risico op hartaandoeningen bij mensen met nierfalen.

Ongeveer 50% van alle patiënten met chronisch nierfalen (CKD) overlijdt door hart- en vaatziekten, maar sommige eerdere studies hebben uitgewezen dat conventionele risicofactoren bij het voorspellen van hartaandoeningen – zoals bloeddruk en vetgehalte – niet zoveel nut hadden bij CKD patiënten.

Kunihiro Matsushita, Doctor of Medicine, promovendus, assistent-wetenschapper bij de Bloomberg School’s Department of Epidemiology, en zijn collega’s, besloten om te onderzoeken of andere tests misschien meer bruikbaar waren bij het voorspellen van hart- en vaatziekten bij diegenen met chronisch nierfalen. Ze vergeleken drie metingen voor aderverkalking – calciumniveaus in bloedvaten, de dikte van de halsslagaderwanden, en de vernauwing van bloedvaten in de benen.

Hoewel de hoeveelheid calcium in de krans(slag)aders een overtuigende indicator is bij algemene hartaandoeningen, zegt Matsushita dat het niet duidelijk was of dit net zo overtuigend werkte bij mensen met CKD. De nieren helpen bij het reguleren van het calcium niveau in het lichaam, en de onderzoekers waren vooral bezorgd om de mensen met CKD die vaak een veranderde calcium stofwisseling hebben, die het nut van calcium in de wanden van de krans(slag)aders zou kunnen beïnvloeden. Calcium niveaus in de krans(slag)aders worden vastgesteld door computer tomografie (CT).

Het onderzoek werd gedaan onder 6.553 volwassenen in de Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis, in de leeftijd 45-84, die niet eerder hart- en vaatziekten hebben gehad; 1.284 van hen hadden CKD. Na 8 jaar vonden 650 gevallen van hart- en vaatziekten plaats (krans(slag)ader aandoeningen, beroerte, hartfalen, en perifere vaatziekte), in 236 gevallen bij diegenen met CKD. Terugkijkend stelden de onderzoekers vast dat ophoping van calcium accurater werkte bij een juiste vaststelling van het risico op hartaandoeningen bij CKD patiënten (vooral krans(slag)ader aandoeningen en hartfalen), dan metingen van verkalking in de halsslagaders of vaatvernauwing in de benen.

"Our research is important since it assures the usefulness of coronary artery calcium for better cardiovascular disease prediction in persons with CKD, a population at high risk for cardiovascular disease but with potential caveats for the use of traditional risk factors," Matsushita says.

“Ons onderzoek is belangrijk omdat het overtuigd van het nut van calcium in de krans(slag)aders om de kans op hart- en vaatziekten bij CKD patiënten beter te voorspellen, een grotere risicogroep voor hart- en vaatziekten, maar met een mogelijk voorbehoud voor het gebruik van traditionele risicofactoren,” zegt Matsushita.

Vertaling: Ellen Lam



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats