Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
10.00 - 19.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

 

 


 

Lichaamsbeweging mikt op cellulaire krachtcentrale ter verbetering
van hartfunctie

Gewichtheffen in de sportschool of alleen een blokje om, lichaamsbeweging heeft vele voordelen. Het helpt bijvoorbeeld bij het afvallen en het verhogen van spierkracht. Sommige onderzoeken suggereren dat lichaamsbeweging het risico op kanker en andere ziektes zou verminderen. Onderzoekers melden nu in het ACS’ Journal of Proteome Research dat matige, langdurige lichamelijke activiteit, gericht op de krachtcentrales van de hartcellen – de mitochondriën - de cardiovasculaire gesteldheid van muizen lijkt te verbeteren.

Eduard Sabidó (hoofd van de Proteomics Unit van het Centre for Genomic Regulation in Barcelona, Spanje), Francisco Amado en collega’s leggen uit dat, ondanks de onderbouwde voordelen van lichaamsbeweging het niet geheel duidelijk is op precies welke manier het hart geholpen wordt. Natuurlijk, het helpt om de hartspier te versterken zodat er meer bloed op een efficiënte manier door het lichaam gepompt wordt. En mensen die regelmatig van de bank afkomen en sporten, lopen een verminderd risico op het ontstaan van hartproblemen en cardiovasculaire ziekten. Er is zelfs een schatting dat in de US ieder jaar 250.000 mensen overlijden, op z’n minst gedeeltelijk als gevolg van het gebrek aan lichaamsbeweging. Maar hoe dit alles op moleculair niveau in het lichaam werkt kost onderzoekers hoofdbrekens – tot nu.

Het team heeft ontdekt dat laboratorium muizen (vervangers voor mensen), die 54 weken op een tredmolen-regime werden gezet, hogere niveaus van bepaalde proteïnen hadden in de mitochondriën van het hart dan muizen die geen lichaamsbeweging kregen. Mitochondriën produceren energie voor de lichaamscellen. In het bijzonder werden twee proteïnen ontdekt, kinase (enzym) RAF en p38, die “het heilzame cardiovasculaire effect van levenslange lichaamstraining op gang schijnt te brengen,” zeggen ze.

Vertaling: Ellen Lam


Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats