Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
10.00 - 19.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

 

 


 

Risico op hart- en vaatziekten risico gekoppeld aan relatiesteun


Uit een nieuw onderzoek blijkt dat hartaangelegenheden werkelijk de gezondheid van het hart kunnen beïnvloeden. Uit een studie van onderzoekers aan de Universiteit van Utah blijkt dat de manier waarop echtgenoten met mekaar leven een aanzienlijke invloed heeft op de algehele cardiovasculaire gezondheid.

De bevindingen tonen aan dat wanneer beide partners een ambivalente verhouding hebben - dat wil zeggen soms vriendschappelijk en soms vijandig - de graad van verkalking aan de kransslagader (CAC) van elke partner de neiging heeft bijzonder hoog te zijn.

Deze resultaten zijn gepubliceerd in 'Psychological Science', een tijdschrift van de 'Association for Psychological Science'.

"Er is een grote hoeveelheid van epidemiologisch onderzoek waaruit blijkt dat onze relaties voorspellers zijn van sterfte vooral tengevolge van hart- en vaatziekten, zegt Bert Uchino , psychologische wetenschapper van de Universiteit van Utah." Maar de meeste eerdere studies zijn voorbijgegaan aan het feit dat veel relaties worden gekenmerkt door zowel positieve als negatieve aspecten - met andere woorden ambivalentie."

Uchino en zijn collega's - Timothy Smith en Cynthia Berg - waren geïnteresseerd in het verkennen hoe deze complexiteit in relaties onze cardiovasculaire gezondheid kan voorspellen.

De onderzoekers begeleidden 136 oudere echtparen (63 jaar gemiddeld ) in het invullen van vragenlijsten over het meten van hun algehele huwelijkskwaliteit , evenals hun vermeende steun van hun echtgenoot. Specifiek moesten zij aangegeven hoe nuttig of hoe schokkend hun echtgenoot was tijdens momenten waarop ze steun, advies of een gunst nodig hadden. De onderzoekers vonden dat ongeveer 30 % van de mensen hun partner zagen als het leveren van positieve steun terwijl 70 % hun partner zagen als ambivalent.

Met behulp van een CT-scanner om de totale verkalkingte controleren in de kransslagaders vonden de onderzoekers dat de CAC niveaus het hoogst waren wanneer beide partners elkaar bekeken als ambivalent . Wanneer slechts één partner dat zo aanvoede was het risico aanzienlijk minder. Het effect was onafhankelijk van geslacht.

Gezien het feit dat de deelnemers getrouwd waren gedurende gemiddeld 36 jaar , zou men kunnen veronderstellen dat de algemene tevredenheid in het huwelijk een belangrijke impact op deze cardiovasculaire risicofactor zou hebben, maar de onderzoekers vonden dat dit niet het geval was. Het waren de positieve en negatieve aspecten van de relatieondersteuning die het meest significant waren in het voorspellen van de cardiovasculaire gezondheid wat suggereert dat deze factoren effect hebben onafhankelijk van de algehele kwaliteit van het huwelijk.

Het is niet precies duidelijk waarom dit het geval is maar de onderzoekers veronderstellen dat wanneer beide partners elkaar zien als een bron van ambivalentie, dit hun gedrag ten opzichte van elkaar verandert .

"De bevindingen suggereren dat koppels die meer ambivalentie in elkaar zien met elkaar actief communiceren op een manier die hun stress verhoogt of de elkaar steunende mogelijkheden in de relatie ondermijnt," zegt Uchino. "Dit kan op zijn beurt het risico op cardiovasculaire ziekten beïnvloeden."

Terwijl Uchino en collega's niet zeker zijn dat de wederzijdse ambivalentie hogere niveaus van CAC veroorzaakt omdat de studie de deelnemers niet volgde op een verloop van tijd, hebben de resultaten het eerste bewijs geleverd nodig voor longitudinale studies over de relatiesteun en cardiovasculaire gezondheid .

Naar de toekomst toe zijn de onderzoekers geïnteresseerd in het verkennen van de werkelijke biologische, sociale en gedragsmatige paden gekoppeld aan relatie ambivalentie en CAC niveaus, evenals manieren om ambivalentie te verminderen in belangrijke sociale banden.

Vertaling: Andre Teirlinck


Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats