Nieuws

 


Tamiflu & Relenza: Hoe doeltreffend werken ze?


BMJ (British Medical Journal) en Cochrane (internationaal netwerk van wetenschappers) hebben de overheid en politieke beleidsmakers over de besluitvorming in de gezondheidszorg opgeroepen om de richtlijnen over het gebruik van Tamiflu te herzien in het licht van de meest recente feiten.

Tamiflu (het antivirale geneesmiddel oseltamivir) verkort de symptomen van griep met een halve dag, maar er is geen overtuigend bewijs om de aanspraken te ondersteunen dat het ziekenhuisopnames of complicaties vermindert. Dit volgens de meest recente versie van de Cochrane aanwijzingen review, vandaag gepubliceerd door de Cochrane Collaboration, het onafhankelijke, wereldwijde onderzoeksnetwerk voor de gezondheidszorg, en het BMJ. Bewijs uit behandelingstests bevestigt een verhoogd risico op misselijkheid en braken.

En als Tamiflu gebruikt werd bij preventietests was er een verhoogd risico op hoofdpijnen, psychiatrische onbalans en nierproblemen. Ondanks dat een preventieve behandeling met het medicijn het risico van symptomatische influenza kan verminderen, is het niet bewezen dat het het griepvirus en de verspreiding ervan kan stoppen.

Het meest recente Cochrane Review: Neuraminidase inhibitors for preventing and treating influenza in healthy adults and children, is gebaseerd op volledige interne rapportages van 20 Tamiflu (oseltamivir) en 26 Relenza (zanamivir) tests. Bij deze tests waren meer dan 24.000 mensen betrokken en de uitkomsten zetten vraagtekens bij de eerdere aanname dat neuraminidase remmers effectief werken bij de strijd tegen influenza. Het bewijs duidt ook op het feit dat er onvoldoende reden is om het gebruik van Tamiflu aan te raden bij preventief van-persoon-tot-persoon verspreiding van influenza. Dit roept nog meer vragen op over de meest effectieve manier voor ondersteuning van medicatievoorschriften en publieke beleidsvoering in de gezondheidszorg. Aanspraken op de werkzaamheid van Tamiflu tegen complicaties waren de belangrijkste factoren bij de besluitvorming van bewindvoerders over de hele wereld om grote voorraden in te slaan van dit medicijn in geval van een pandemie. De Verenigde Staten hebben meer dan 1,3 miljoen dollar uitgegeven bij de aanschaf van een strategische reservevoorraad antivirale middelen, terwijl in Engeland de regering bijna 424 miljoen pond heeft uitgegeven voor een voorraad van ca. 40 miljoen doses*.

In 2009 belemmerde het gebrek aan toegang tot beschikbaar testmateriaal de pogingen van Cochrane onderzoekers de veiligheid en doeltreffendheid van Tamiflu te verifiëren – en dat leidde tot vragen over besluitvorming rond de reservevoorraden van het medicijn omdat de risico’s en voordelen onzeker waren. Vandaag doen het BMJ en Cochrane een gezamenlijk, wereldwijd beroep op regeringen en beleidsmakers in de gezondheidszorg, met de vraag: in het licht van de laatste bevindingen van het Cochrane Review, zou vandaag dezelfde aanbeveling gedaan worden om ervoor te kiezen Tamiflu in reservevoorraad te nemen?

Vergeleken met een placebo, leidde inname van Tamiflu tot een snellere verlichting van griepverschijnselen van maar een halve dag (van 7 dagen naar 6.3 dagen) bij volwassenen, maar het effect bij kinderen was twijfelachtig. Er was geen bewijs van een vermindering van ziekenhuisopnames door ernstige complicaties bij griep; geen bevestigde longontsteking, bronchitis, sinusitis of oorinfecties bij zowel volwassenen als kinderen. Tamiflu verhoogde tevens het risico van misselijkheid en braken, bij volwassenen met ca. 4 procent en bij kinderen met ca. 5 procent. Er is verslag gedaan van verhoogd risico op psychiatrische incidenten van ca. 1 procent bij preventief gebruik van Tamiflu bij griep. Er zijn ook aanwijzingen die erop duiden dat Tamiflu bij sommige mensen verhinderde dat voldoende hoeveelheden van hun eigen antistoffen geproduceerd werden om de infectie te bestrijden.

Het wereldwijde gebruik van Tamiflu is dramatisch gestegen sinds de uitbraak van het H1N1 virus (Varkensgriep) in april 2009. In eerste instantie werd aangenomen dat, bij griep pandemieën, het middel ziekenhuisopnames en complicaties zou verminderen, zoals longontsteking. Echter, het aan regeringsvertegenwoordigers geleverde, originele bewijs was incompleet. Het Cochrane Review heeft gebruik gemaakt van de toegang tot meer complete rapportage over het originele onderzoek, nu beschikbaar gesteld door de fabrikanten, Roche en GlaxoSmithKline. Hoewel het review kleine voordelen bevestigde op het gebied van symptoomverlichting, is er weinig te verdedigen en overtuigen dat het ziekenhuisopnames of het risico van bevestigde longontsteking vermindert. Samen met het bewijs van schade door de medicatie, rijst de vraag of een wereldwijde reservevoorraad van het medicijn nog steeds gerechtvaardigd is gezien het gebrek aan betrouwbaar bewijs om de originele aanspraken op de voordelen te ondersteunen.

Dr. David Tovey, hoofdredacteur Cochrane, zei: “Nu hebben we het meest krachtige, allesomvattende review van “neuraminidase remmers” dat er bestaat. Aanvankelijk bedoeld om ziekenhuisopnames en ernstige griep complicaties te verminderen, legt het review er de nadruk op dat niet bewezen is dat Tamiflu dit doet, en het lijkt tevens te leiden tot schadelijke effecten, die niet volledig gerapporteerd werden in de originele publicaties. Dit toont het belang van de garantie dat testinformatie transparant en toegankelijk is.”

Dr. Tom Jefferson, Dr. Carl Heneghan en Dr. Peter Doshi, opstellers van het review, Cochrane Neuraminidase Inhibitors Review Team, zeiden: “Het goedkeuren en gebruik van medicijnen mag niet meer gebaseerd zijn op kunstgrepen of ontbrekende informatie. De gezondheid van de mensheid en de economie wordt teveel op het spel gezet. Het is de eerste keer dat deze nieuwste versie van het Cochrane review een systematisch Cochrane review baseert op alleen klinische onderzoeksrapporten en opmerkingen van de toezichthouder. Het is het eerste voorbeeld van openbaar wetenschappelijk, geneeskundig onderzoek dat gebruik maakt van volledige klinische onderzoeksrapporten, zonder controles beschikbaar. En daarom zijn de uitkomsten zoveel waardevoller. We dringen erop aan dat mensen niet zonder meer vertrouwen moeten hebben in gepubliceerde testonderzoeken, of het advies van beleidsmakers in de gezondheidszorg met tegenstrijdige belangen, maar de informatie zelf moeten inspecteren.”

Het review adviseert nadrukkelijk dat de voorlichting bij het gebruik van beide neuraminidase remmers (oseltamivir en zanamivir) bij de preventie of behandeling van influenza zou moeten worden herzien, gezien het bewezen minimale voordeel en verhoogde gezondheidsrisico.

Dr Fiona Godlee, hoofdredactie, The BMJ, zegt: “Dit review is het resultaat van een jarenlang gevecht om de toegang tot en het gebruik van testinformatie, dat voorheen ongepubliceerd was en zelfs uit het zicht gehouden. Het legt er vooral de nadruk op dat toekomstige besluitvorming over de aankoop en het gebruik van medicijnen, vooral op grote schaal, gebaseerd dient te zijn op een compleet beeld van bewijsmateriaal, zowel gepubliceerd als ongepubliceerd. We hebben de volledige informatie nodig van alle klinische tests die beschikbaar zijn van alle gangbare medicijnen.

Met de nieuwe Europese Verordening voor klinische proeven die nieuwe regelgeving brengt voor toekomstige medicijnen, legt dit de nadruk op de enorme uitdaging die ons te wachten staat. We hebben de betrokkenheid nodig van organisaties en medicijnfabrikanten om alle informatie beschikbaar te maken, zelfs als dat betekent dat we 20 jaar terug in de tijd moeten. Anders riskeren we wederom een onbeheerste reactie op een potentiële pandemie. En kunnen we ons dat echt veroorloven?”

Vertaling: Ellen Lam



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats