Hoe grapefruit het gebruik van geneesmiddelen op recept beïnvloedt


Helpt grapefruit in het bijzonder mensen bij het verliezen van gewicht?

Als iemand gedurende een paar maanden drie keer per dag voor elke maaltijd een halve grapefruit eet kunnen ze ongeveer 2 pond afvallen — maar dat is niet meer dan wanneer ze per dag drie appels of peren eten. In een studie zagen de grapefruit eters niet alleen hun gewicht naar beneden gaan maar ook werd hun taille slanker en hun lichaamsvet smolt weg. Als we echter het experiment herhalen en we vragen de mensen om in plaats van grapefruit een half kopje water te drinken voor elke maaltijd krijgen we hetzelfde resultaat. Dus de overtuiging dat een grapefruit een aantal speciale vetverbrandende kwaliteiten heeft lijkt een lang gekoesterde mythe te zijn.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21288350
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11678492

De onderzoekers rapporteerden dat grapefruit gebruikers een daling in gewicht hadden, een aanzienlijke daling van cholesterol en een significante daling van de bloeddruk. Zij concludeerden echter dat de consumptie van een grapefruit per dag gedurende zes weken het lichaamsgewicht, cholesterol of bloeddruk niet significant doet afnemen. Dat maakte dat ik een beetje het dubbele nam, maar nogmaals, het is omdat de grapefruit het niet beter deed dan een placebo.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21288350

Andere studies hebben een legitiem cholesterolverlagend voordeel van grapefruit gevonden en zelfs een kleine daling in triglyceriden, vooral bij het eten van de rode in plaats van de witte. Bijvoorbeeld een studie toonde een afname in cholesterol maar alleen van het ene levensbedreigende cholesterolgehalte naar een ander levensbedreigend cholesterolgehalte. Om hart- en vaatziekten te voorkomen moeten we echt aan de slag om op een totaal cholesterolgehalte te komen van 150, dat is het gemiddelde cholesterol van diegene die dieten volgen die uitsluitend bestaan uit plantaardig voedsel, niet alleen grapefruits (zie bijvoorbeeld: One in a Thousand: Ending the Heart Disease Epidemic).

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16506849
http://nutritionfacts.org/video/one-in-a-thousand-ending-the-heart-disease-epidemic/

Het eten van grapefruits doet niet veel toch suggereren de onderzoekers dat mensen waarschijnlijk eerder grapefruits gebruiken dan cholesterol verlagende medicijnen, met de opmerking dat de meeste mensen met hart- en vaatziekten na een paar jaar stoppen met hun statines als gevolg van de negatieve bijwerkingen (zie Statin Muscle Toxicity). Terwijl grapefruits geen bijwerkingen hebben, ironisch genoeg kan een combinatie van grapefruits en medicijnen de bijwerkingen van de medicijnen versterken.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16506849
http://nutritionfacts.org/video/statin-muscle-toxicity/

Als we veel fruit en groenten eten hebben we hopelijk niet veel medicijnen nodig (say no to drugs by saying yes to more plants), maar bepaalde fytochemicaliën in planten kunnen het metabolisme van medicijnen in het lichaam beïnvloeden. Grapefruit is de ’poster child’, beschreven als een ’nachtmerrie van de farmacoloog’. Natuurlijke fytochemicaliën in grapefruit onderdrukken de enzymen die helpen om meer dan de helft van vaak voorgeschreven medicijnen op te ruimen, en minder opruiming van medicijnen betekent een hoger medicijn niveau in het lichaam. Dit kan eigenlijk goed zijn als we een betere cafeïne stoot willen van onze ochtend koffie, of onze artsen willen helpen duizenden dollars te besparen door het stimuleren van de effecten van dure geneesmiddelen in plaats van ze alleen weg te plassen.

http://nutritionfacts.org/video/say-no-to-drugs-by-saying-yes-to-more-plants/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3721883/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8485024
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17635950

Maar hogere concentraties van het geneesmiddel kan een hoger risico betekenen op bijwerkingen. Vrouwen die de pil gebruiken hebben doorgaans een hoger risico op bloedstolsels, maar misschien zelfs nog meer als ze grapefruit hebben geconsumeerd. Het nemen van de pil in combinatie met grapefruitsap kan de concentratie van het medicijn in het bloed verhogen met 137 procent.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8631189

Als het gebruik van grapefruitsap onze medicijn opruimende enzymen onderdrukt maar daarmee de niveau’s van ingenomen oestrogenen verhoogt wat doet het dan met ons eigen oestrogeengehalte? Een studie waarbij grapefruit consumptie geassocieerd werd met borstkanker schrok de medische gemeenschap op, maar latere studies onder nog grotere groepen vrouwen gaf geen bewijs van een verband. De Harvard Nurses’ Study vond zelfs een verminderd risico op de engste soort borstkanker dus het ziet er naar uit dat we ons geen zorgen hoeven te maken over het effect van grapefruit op onze natuurlijke chemie.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8631189
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17622247
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18026192

Voor wat betreft deze voorgeschreven onnatuurlijke chemie kan het een goed idee zijn om te stoppen met grapefruit consumptie 72 uur voor gebruik van medicijnen die interageren met grapefruit. Als u uw grapefruit gebruik niet op wilt geven kunt u uw arts vragen om van een op-grapefruit-reagerend medicijn zoals Lipitor over te gaan naar een citrus-proof alternatief (de vervangende medicijn grafiek is te zien in mijn video: Tell your doctor if you eat grapefruit).

http://nutritionfacts.org/video/tell-your-doctor-if-you-eat-grapefruit/

Kun je je grapefruit niet eten zonder suiker erop? Probeer erythritol in plaats van het vermijden van zoveel lege calorieën: Erythritol May Be a Sweet Antioxidant.

http://nutritionfacts.org/video/erythritol-may-be-a-sweet-antioxidant/

Michael Greger, M.D.


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats