Gentech vaccin voor veulens in Stevensbeek


De firma Intervet uit Boxmeer heeft een aanvraag tot wijziging ingediend bij het ministerie van I en M. Het betreft een reeds lopende test in Stevensbeek op veulentjes die vanaf 2 dagen oud nu ge-injecteerd zullen worden (was eerst rectaal) met een experimenteel genetisch gemanipuleerd vaccin. Eén helft van de veulens wordt inge-ent, de andere helft niet.

Vorig jaar waren er geen proeven het jaar daarvoor wel. Allebei de groepen worden ge-infecteerd met een voor paarden dodelijke bacterieziekte (live wildtype Rhodococcus equi). In het vaccin is de ziektemaker door middel van genetische manipulatie verzwakt. Daarna kijkt men hoe effectief het gentech vaccin is.

Wij als Gentechvrije Burgers gaan voor de tweede keer bezwaar maken, en wel tegen deze nieuwste aanvraag. De mest van de veulens wordt nl. met het gentech vaccin met daarin de verzwakte ziektemaker over het land uitgereden. Waar dat is, is bovendien niet bekend. Er bestaat altijd een kans, dat de verzwakte ziektemaker weer omgevormd wordt in het wildtype,
dus de oorspronkelijke ziektemaker.

Mensen en paarden, die het gebied (waar de paarden verblijven en waar de mest zal worden uitgereden) passeren en een verzwakt immuunsysteem hebben, kunnen ernstig ziek worden na aanraking met het wildtype. Als jullie het er mee eens bent, dat er een bezwaar richting het ministerie moet gaan, zouden jullie dan onze handtekeningenlijst willen tekenen?

Die is te vinden op: 

http://www.gentechvrij.nl/vprikb.html

Na *30 juli 2014* is het niet meer mogelijk om te reageren. Jullie kunnen de lijst zelf opsturen naar het ministerie, adres staat onderaan de lijst. Dat ontlast mij zeer. Maar stuur die dan wel tijdig en het liefst aangetekend op. Niet-aangetekende bezwaren worden vaak teruggestuurd als op de envelop een afzender staat, hebben we ondervonden. Ons bezwaar is als concept nog niet in te zien op bovenstaande site, maar mocht je hem in willen zien, stuur dan een e-mail.

Vriendelijke groet,

Miep Bos, woordvoerster van de Gentechvrije Burgers, Europees
Consumentenplatform.
Lelystad.
Info@gentechvrij.nl
www.gentechvrij.nl

voetnoten:
Een dierenarts: (ingekort)

Genetische manipulatie van de bacterie Rhodococcus equi en het injecteren van deze gevaarlijke bacterie bij veulens is vragen om grote problemen. Eenmaal geïnjecteerd is er geen controle waar de bacterie terecht komt in de omgeving. De excreties van de geïnjecteerde veulens worden niet apart opgevangen en vernietigd. Altijd is er kans, dat de gemanipuleerde bacterie Rhodococcus equi wordt verspreid ondanks alle voorzorgen. Het effect van deze genetisch gemanipuleerde bacterie op de algemene paardenpopulatie is onbekend. Het risico is te groot om genetische manipulatie van de Rhodococcus equi bacterie toe te passen met injecteren hiervan bij veulens voor het verkrijgen van vaccins. Het moet bij wet verboden worden.

Opmerking van een tweede deskundige:
Met betrekking tot mijn mening over het genetisch gemodificeerd vaccin voor veulens: waan-zin ! De oorzaak van alle ziekten ligt in mineraal tekorten (in de bodem), die zijn met geringe kosten in balans te krijgen. Zonder dat het leven op aarde en in de bodem permanent schade oploopt en uiteindelijk onmogelijk wordt. De toename in beschavingsziekten, in multiple resistente bacteriesoorten, schimmels en gisten (candida) is in nagenoeg alle gevallen (deels) te herleiden tot gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en antibiotica. Het is een gevolg van snel geld, streven naar dominantie.

In het kort: nergens voor nodig, zijn betere oplossingen die minder kosten en boeren en burgers niet in de fuik van de patenten mangelt.

Opmerking van een derde deskundige:
Electrotransformation is een "gebruikelijke" manier om vreemd DNA in een bacterie te krijgen doordat de membraan door een spanningsveld beter doorlaatbaar wordt gemaakt, hierdoor kan een vector met gewenste genen (vaak als plasmiden) worden ingebracht. Voor zover ik de stukken begrijp hebben ze (Intervet) eerst E. Coli genen in de Rhodococcusbacterie ingebracht en deze hierdoor gevoeliger gemaakt. Later zijn er weer genen uitgehaald die verband zouden houden met de pathogeniciteit van de Rhodococcus. Over efficiency van de methode is weinig duidelijk. Grootste probleem is m.i. dat de vaccinbacterie in de mest wordt uitgescheiden en dus in het milieu komt waar hij zich kan vermenigvuldigen. De vraag is of hij dan niet door muteert, hoe stabiel het is, hoe de interactie is met andere bacterien, etc. Dit hele stuk is onvoorspelbaar en vormt een risico.

Alles van
http://www.gentechvrij.nl/plaatjesgen/veulen7deaanvullberoepmbosaug11.pdf



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats