Nieuws

 

Gebruik sport- en energiedrankjes in verband gebracht met negatief gedrag


Nieuw onderzoek in het Journal of Nutrition Education and Behavior

Er is een duidelijk verband tussen wekelijks gebruik van sport- en energiedrankjes door tieners en een hogere consumptie van andere suikerhoudende drankjes, roken, en beeldscherm- en mediagebruik, volgens een onderzoek van researchers van de University of Minnesota en Duke University.

Het onderzoek was opgezet om inzicht te krijgen in de gezondheidsgedragspatronen van tieners gerelateerd aan de consumptie van sport- en energiedrankjes en interventiebeleid te adviseren om de consumptie van deze suikerhoudende drankjes terug te dringen. Hoewel landelijke data een terugval hebben laten zien in de voorkeur voor frisdrank en fruitsappen, is de consumptie van sport- en energiedrankjes onder tieners de afgelopen jaren verdrievoudigd. Het hoge cafeïnegehalte in energiedrankjes, evenals het hoge suiker- en caloriegehalte in veel sport- en energiedrankjes, baart gezondheidsdeskundigen grote zorgen.

Van 20 openbare midden- en middelbare scholen in de Minneapolis-St. Paul agglomeratie werd informatie verzameld dat deel uitmaakte van een steekproefsgewijs onderzoek, Eating and Activity in Teens (EAT 2010). Overzichten en metingen werden ingevuld door 2.793 tieners tijdens het schooljaar 2009-2010. Gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 14,4 jaar. Deelnemers werden gelijk verdeeld naar geslacht, en 81% had een andere/etnische sociaaleconomische achtergrond dan niet-Spaanse blanken.

Onder de gemeten variabelen in dit onderzoek waren lengte en gewicht, veelvuldige consumptie van sportdrankjes, energiedrankjes en ontbijt; besteedde tijd aan lichaamsbeweging, het spelen van videospelletjes, televisiekijken en rookgewoontes. Hoewel de consumptie van sportdrankjes gekoppeld werd aan hogere niveaus van matige tot intensieve lichaamsbeweging en sport, gaf het algemene patroon aan dat het gebruik van sport- en energiedrankjes aangemerkt zou kunnen worden als onderdeel van een reeks ongezonde gedragingen onder sommige tieners.

Noot: “onder jongens werd de wekelijkse inname van sportdrankjes duidelijk in verband gebracht met meer televisiekijken; jongens die regelmatig sportdrankjes dronken besteedden ongeveer een uur extra per week aan televisiekijken, vergeleken met jongens die minder dan eenmaal per week een sportdrankje dronken,” zei hoofdauteur Nicole Larson, PhD, MPH, RDN, Division of Epidemiology and Community Health, School of Public Health, University of Minnesota, Minneapolis. Net als een ander voorbeeld: “jongens die op z’n minst wekelijks energiedrankjes dronken besteedden ongeveer vier extra uur per week aan videogames, vergeleken met diegenen die minder dan eenmaal per week een energiedrankje namen.”

De Amerikaanse Academy of Pediatrics adviseert dat sportdrankjes alleen gedronken zouden moeten worden na een langdurige, inspannende activiteit, en dat energiedrankjes helemaal niet gedronken zouden moeten worden omdat zij geen goed doen en het risico verhogen op overprikkeling van het zenuwstelsel. Toekomstig onderzoek en interventie zouden moeten focussen op de verzameling van gerelateerde gezondheidsrisico’s en meer scholing nastreven om gezonde drinkgewoonten onder jongeren te promoten.

Vertaling: Ellen Lam



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats