Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
10.00 - 19.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

 

 


 

Chronisch agressief gedrag bij jongens: Epigenetische bronnen?

Genen gerelateerd aan zelfcontrole kan worden 'uitgeschakeld' door de prenatale omgeving

Chronisch agressief gedrag vertoond door een aantal jongens uit kansarme gezinnen kan te wijten zijn aan epigenetische veranderingen tijdens de zwangerschap en de vroege kindertijd. Dit wordt onder de aandacht gebracht door twee onderzoeken uitgevoerd door een team onder leiding van Richard E. Tremblay, professor emeritus aan de McGill University en Moshe Szyf, professor aan de McGill University, gepubliceerd in het tijdschrift PLOS ONE. De eerste auteur van de twee verslagen, Nadine Provençal, werd gezamenlijk begeleid door de professors Szyf en Tremblay.

Epigenetische veranderingen mogelijk gerelateerd aan de prenatale omgeving

In het eerste onderzoek, gepubliceerd in juli, vond het team dat onder mensen die chronisch agressief gedrag vertoonden tijdens de kindertijd en adolescentie, de bloedspiegels van vier biomarkers van ontstekingen lager waren dan bij mannen die het gemiddelde niveau van agressief gedrag vertoonden in hun jeugd, vanaf 6 tot 15 jaar oud. "Dit betekent dat met behulp van vier specifieke biomarkers van ontstekingen, genaamd cytokines, we in staat waren om mensen met een geschiedenis van chronische lichamelijke agressie te onderscheiden van mensen zonder deze geschiedenis," zegt Tremblay, een onderzoeker die gespecialiseerd is in de ontwikkelingspsychologie. In het tweede onderzoek werd waargenomen dat in dezelfde groep mannen met agressief verleden, het DNA met de cytokines methylatie patronen vertoonde, anders dan die van de vergelijkingsgroep.

"Methylatie is een epigenetische modificatie van DNA en daarom omkeerbaar, ten opzichte van de ouderlijke imprint. Het speelt een rol in het reguleren van genexpressie", zegt Szyf, die gespecialiseerd is in epigenetica.

“De pre-en postnatale omgeving kan deze verschillen in biomarkers veroorzaken die geassocieerd worden met chronische agressie, " voegt Szyf toe. Diverse onderzoeken uitgevoerd met dieren toont aan dat vijandige omgevingen tijdens de zwangerschap en de vroege kinderjaren een impact hebben op genmethylatie en gen programmering dat leidt tot problemen met de ontwikkeling van de hersenen, vooral wat betreft de controle van agressief gedrag.

Eerder werk van Tremblay's team suggereert dat mannen met agressieve verledens een ding gemeen hebben: de kenmerken van hun moeders. "Ze zijn meestal jonge moeders bij de geboorte van hun eerste kind, met een lage opleiding, vaak hebben ze psychische problemen en problemen met drugsgebruik," legt Tremblay uit. De belangrijkste problemen die deze moeders ervaren tijdens de zwangerschap en de vroege kindertijd van hun kind kunnen een impact hebben op de uiting van de genen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de hersenen, het immuunsysteem en vele andere biologische systemen die van cruciaal belang zijn voor de ontwikkeling van hun kind.

Een bijna 30-jarige follow-up

De bloedmonsters die gebruikt zijn in het onderzoek en deze zomer gepubliceerd zijn in PLoS ONE studies werden verzameld van 32 deelnemers die deelnamen in een van de twee longitudinale onderzoeken die bijna 30 jaar geleden zijn begonnen door het team van Tremblay. Het eerste onderzoek volgde jonge Quebecers uit kansarme milieus, terwijl de tweede een representatieve steekproef was van kinderen die in 1986-87 op de kleuterschool in Quebec zaten.

Het is belangrijk op te merken dat in kansarme gezinnen, de verhouding van jongens met chronisch agressief gedrag ongeveer 4% van de bevolking vertegenwoordigt. Dit beperkt de selectie van potentiële deelnemers sterk. "Zodra ze volwassen zijn, zijn ze moeilijk te vinden omdat ze ongeorganiseerde levensstijlen hebben," zegt Tremblay.

Een preventie perspectief

Deze moeilijkheid heeft hem niet van verder onderzoek weerhouden. "We bestuderen de impact van het sociaal-economische milieu van de derde generatie, nu deze kinderen volwassen zijn en zelf kinderen hebben," merkt Tremblay op. Er is nog geen onderzoek gepubliceerd over het onderwerp, hij verwacht "belangrijke intergenerationele banden, omdat we een verband observeerden tussen crimineel gedrag van ouders van de eerste generatie en het gedrag van hun kinderen."

Toch is de onderzoeker, die zijn werk tientallen jaren heeft verricht met een preventie-perspectief, optimistisch. "Als onze resultaten aantonen dat gedragsproblemen helemaal terug te herleiden zijn naar de zwangerschap, zou dat betekenen dat we geweld kunnen verminderen door preventief ingrijpen, al vanaf de zwangerschap", aldus Tremblay. We hebben reeds aangetoond dat steun aan families van agressieve jongens op de kleuterschool, vervroegd schoolverlaten en criminaliteit in de volwassenheid voorkomt.

Vertaling: N. van den Burg


Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats