Nieuws




Zonlicht kan foliumzuur niveaus bij jonge vrouwen verlagen


Volgens een nieuwe QUT studie riskeren vrouwen, die zwanger zijn of proberen zwanger te geraken en extra foliumzuur nemen, het risico om hun foliumzuur voordeel te verminderen als zij zich blootstellen aan de zon.

In een artikel met de titel' Blootstelling aan ultraviolette straling wordt geassocieerd met een verminderde foliumzuurstatus bij vrouwen tijdens de vruchtbare leeftijd', gepubliceerd in het Journal of Photochemistry en Photobiology B : Biology, vonden QUT onderzoekers dat blootstelling aan UV aanzienlijk de foliumzuur niveaus vermindert .



 

Professor Michael Kimlin en dr. David Borradale van het QUT AusSun Research Lab bestudeerden 45 jonge gezonde vrouwen in Brisbane tussen 18 en 47 jaar en vonden dat een hoge mate van blootstelling aan de zon resulteerde in 20 procent vermindering van de foliumzuur niveaus.



 

"Dit is zorgwekkend omdat de voordelen van het nemen van foliumzuur algemeen bekend zijn bij gezondheidswerkers die er bij jonge vrouwen op aandringen om extra foliumzuur te nemen voorafgaand aan en tijdens de zwangerschap," zei Professor Kimlin.

"Van foliumzuur is bekend dat het de kans op een miskraam en neurale buisdefecten zoals spina bifida bij ongeboren baby's vermindert. De NHMRC beveelt zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden aan 500 microgram per dag te nemen."



 

Professor Kimlin zei dat deze studie, die de eerste is om de effecten van blootstelling aan de zon op foliumzuur bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd te onderzoeken, vond dat de vrouwen met hoge niveaus blootstelling aan de zon folaat niveaus hadden onder het aanbevolen voor vrouwen die overwegen zwanger te worden.

"De vrouwen in gevaar waren degenen die zich zonder bescherming tijdens het meest intense UV moment van de dag tussen 10:00u-03:00u, hadden blootgesteld," zei Professor Kimlin. "Deze vrouwen hadden de laagste niveaus van folaat en als ze geen tekort hadden dan zweefden hun niveau's toch aan de onderzijde van normaal."

Dr Borradale zei dat verder onderzoek met inbegrip van een gecontroleerd klinisch onderzoek nodig was.

"Wij zeggen niet dat vrouwen moeten stoppen met het nemen van foliumzuur supplementen maar sporen eerder vrouwen aan met hun arts te praten over hun foliumzuur niveaus en het belang van foliumzuur in hun dieet, vooral degenen die van plan zijn een zwanger te worden, " zei Dr Borradale .



 

"De resultaten van deze studie versterken de overtuiging van een behoefte aan adequate folaatniveaus vóór en tijdens de zwangerschap."

Vertaling: Andre Teirlinck
 



Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ?

Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats