Fastfood leidt tot lagere scores in ‘Test Score Gains’ bij leerlingen van de 8ste graad


Hoe meer fast-food kinderen aten in de 5e graad hoe trager hun academische groei bij het bereiken van de 8ste graad.

COLUMBUS, Ohio -Volgens en nieuw landelijk onderzoek is er een verband tussen de hoeveelheid fast-food dat kinderen eten en hun schoolprestaties.

Onderzoekers ontdekten dat hoe meer fast-food kinderen aten in de vijfde klas, hoe lager hun testscores waren in lezen, wiskunde en wetenschappen tegen de tijd dat ze de achtste graad hadden bereikt.

Leerlingen die het meest fast-food aten scoorden ongeveer 20 procent lager dan de anderen, zei Kelly Purtell, hoofdauteur van de studie en assistent-professor in de humane wetenschappen aan de Ohio State University .

"Er is veel bewijs dat fast-food verbruik verband houdt met obesitas bij kinderen, maar daarbij stopt het niet,” zei Purtell. “Teveel fast-food kan invloed hebben op de prestaties van de kinderen in de klas."

De resultaten bleven dezelfde ook nadat de onderzoekers rekening hadden gehouden met een breed scala van andere factoren die een mogelijke uitleg zijn voor lagere scores waaronder de frekwentie van het televisie kijken, het ander soort voedsel dat ze aten, hun familiale sociaal-economische status, de buurtomstandigheden en de school.

"We gingen zover we konden in het incalculeren van alle factoren die zouden kunnen worden betrokken bij de resultaten van de tests," zei Purtell.

Kelly Purtell
Purtell leidde de studie samen met Elizabeth Gershoff, universitair hoofddocente van de menselijke ecologie aan de Universiteit van Texas in Austin. De resultaten zijn online gepubliceerd in het tijdschrift Clinical Pediatrics.

De gegevens uit het onderzoek kwamen van het Early Childhood Longitudinal Study-Kindergarten Cohort, een landelijk representatief onderzoek van leerlingen die in het schooljaar 1998-1999 in de kleuterschool zaten. Ze werden verzameld door het National Center for Educational Statistics.

De studie omvatte ongeveer 11.740 studenten. Ze werden getest in lezen/taal, wiskunde en wetenschappen in zowel de vijfde als de achtste klas. Ze vulden ook in de vijfde klas een vragenlijst in over hun eetgewoonten.

"Fast-food consumptie was vrij hoog bij deze leerlingen,” zei Purtell.

Minder dan één derde (29 procent) van de kinderen hadden geen fastfood gegeten voordat ze de vragenlijst hadden ingevuld. Maar 10 procent meldde elke dag fastfood te eten, terwijl nog eens 10 procent vier tot zes keer per week. Iets meer dan de helft van de kinderen had 1 tot 3 maal fast food gegeten in de week voor de test.

[KP1] Kinderen die vier tot zes keer per week of elke dag fast-food aten vertoonden een lagere score op alle gebieden in vergelijking met kinderen die geen fastfood hadden gegeten de week voor de enquête.

Kinderen die slechts één tot drie keer per week fast-food aten hadden een lagere academische groei in vergelijking met niet-eters op slechts één onderwerp, wiskunde.

"We zeggen niet dat ouders hun kinderen nooit fast-food mogen geven, maar onze resultaten suggereren dat fast-food consumptie zoveel mogelijk moet worden beperkt," zei Purtell.

Purtell benadrukt dat deze studie niet kan bewijzen dat fast-food consumptie een lagere academische groei veroorzaakt. Echter, door het beheersen van andere mogelijke verklaringen voor dit verband, zoals familie-achtergrond, het eten van ander voedsel dat ze aten en door te kijken naar de veranderingen in prestatie scores, zijn de auteurs ervan overtuigd dat fastfood de uitleg is van het verschil in prestaties in de tijd.

Bovendien, omdat de studie alleen wijzigingen in testscores onderzocht tussen de vijfde en de achtste klas controleert het vooral factoren tijdens de vroege kindertijd die van invloed kunnen zijn op de testkwaliteiten.

Deze studie kan niet uitleggen waarom fast-food verband houdt met lagere resultaten, zei ze. Maar andere studies hebben aangetoond dat fast-food bepaalde voedingsstoffen mist, in het bijzonder ijzer, dat meehelpt aan de cognitieve ontwikkeling. Bovendien is van diëten met veel vet en suiker - zoals bij fastfood maaltijden - aangetoond dat het direct geheugen en de leerprocessen eronder lijden.

Het onderzoek werd gesteund met subsidies van het Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development.

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats