Verkooppunten van fastfood zijn in binnenstedelijke wijken brandstof voor diabetes en obesitas epidemieën


Uit een nieuwe studie, onder leiding van de Universiteit van Leicester, blijkt dat er twee keer zoveel verkooppunten van fastfood zijn in wijken waar groepen leven met een hoge dichtheid van niet-blanke, etnische minderheden en in sociaal achtergestelde gebieden.

Via een nieuwe studie, onder leiding van de Universiteit van Leicester, werd ontdekt dat de woonafstand tot een fastfood verkooppunt gelinkt is aan het risico op diabetes type 2 en obesitas.

Uit het onderzoek bleek dat er sprake was van een hoger aantal fastfood verkooppunten binnen 500 meter van binnenstedelijke wijken met niet-blanke bewoners en sociaal achtergestelde gebieden.

De onderzoekers waarschuwen dat hun bevindingen, gebaseerd op een studie waar meer dan 10.000 mensen aan meewerkten, belangrijke implicaties geven voor de preventie van diabetes en voor degenen die bouwvergunningen verlenen voor fastfood outlets.

“Onze studie suggereert dat voor elke extra twee verkooppunten per wijk we extra diabetes gevallen kunnen verwachten, uitgaande van een oorzakelijk verband tussen de fastfood outlets en diabetes,” schreven de studie auteurs in de studie die gepubliceerd is in Public Health Nutrition.

Het onderzoek werd uitgevoerd door een team van de Universiteit van Leicester’s Diabetes Research Centrum, afdeling Gezondheidswetenschappen en Afdeling Geografie in samenwerking met de Leicester Diabetes Centrum van het Leicester General Hospital. Het Leicester Diabetes Centrum is een samenwerkingsverband tussen de Universitaire ziekenhuizen van Leicester NHS Trust (Leicester’s ziekenhuizen), de Universiteit van Leicester, de lokale gemeenschap en Primary Care.

Professor Melanie Davies en professor Kamlesh Khunti, medebestuurders van de Department hebben een van de grootste onderzoek studies uitgevoerd met Zuid-Aziatische patiënten. De gegevens van deze studie hebben ook geholpen bij de aanbevelingen voor het Health Checks Programme van de NHS.

Professor Kamlesh Khunti, hoogleraar Primary Care Diabetes & Vasculaire Geneeskunde van de Universiteit van Leicester zei: “In een multi-etnische regio in het Verenigd Koninkrijk hadden mensen gemiddeld twee fastfood verkooppunten binnen 500 meter van hun huis.”

“Dit aantal verschilt aanzienlijk door belangrijke demografische gegevens, met inbegrip van etniciteit; mensen met een niet-blanke huidskleur hebben meer dan tweemaal het aantal fastfood outlets in hun buurt in vergelijking met blanke Europeanen. We vonden dat het aantal fastfood outlets aanwezig in de woonomgeving van een persoon geassocieerd wordt met een verhoogd risico op een door screening vastgestelde diabetes type 2 en obesitas.”

“We vonden een veel hoger aantal fastfoodrestaurants in meer achtergestelde gebieden waar een hoger aantal zwarte en etnische bevolkingsgroepen wonen. Dit werd dan weer geassocieerd met een hogere prevalentie van obesitas en diabetes. De resultaten zijn vrij alarmerend en hebben grote consequenties voor interventies voor de gezondheid om het aantal fastfoodrestaurants te beperken in de meer achtergestelde gebieden.”

Dr. Patrice Carter, samen met Dr. Danielle Bodicoat de eerste auteur, verklaarde: “Dit werk heeft een aantal opmerkelijk sterke punten, het is namelijk voor zover wij weten de eerste studie waarbij wordt gekeken naar het verband tussen het aantal fastfood outlets per wijk en type diabetes 2 bij een multi-etnische bevolking. Hoewel
het niet mogelijk is om hieruit de causaliteit af te leiden geeft onze studie aan dat het aannemelijk is dat causale mechanismen bestaan.

“De waargenomen associatie tussen het aantal fastfood outlets en obesitas en diabetes type 2 komt niet als een verrassing; fastfood is hoog in totale vetten, transvetzuren en natrium, de grootte van de porties zijn de afgelopen 50 jaar twee tot vijf keer groter geworden en een enkele fastfood maaltijd biedt ongeveer 5860 kJ (1400 kcal). Bovendien verkopen fastfood outlets vaak suikerrijke dranken.”

Het studie team voegt toe: “Door het ontwerp is ons onderzoek een dwarsdoorsnede dus de resultaten moeten met voorzichtigheid worden geďnterpreteerd en verder onderzoek is nodig.”

Vertaling: Lia Keizer


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats