Kindgerichte fastfood marketing treft onevenredig bepaalde gemeenschappen


Een onlangs gepubliceerd nieuw onderzoek, dat alleen direct op kinderen gerichte marketing onderzocht, met betrekking tot het interieur en exterieur van fastfood restaurants vond dat de meerderheid van de zwarte-, gemiddelde inkomens- en rurale gemeenschappen onevenredig werden blootgesteld aan dergelijk marketing tactieken.

Deze studie, van auteur en onderzoeker van de Arizona State University Punam Ohri-Vachaspati en haar collega’s, is de eerste die het gebruik van op kinderen gerichte marketing van het interieur en exterieur van fastfood restaurants onderzoekt en haar relatie tot demografische gegevens. Het draagt bij aan een aanzienlijke hoeveelheid literatuur over de effecten van verschillende marketing inspanningen voor fastfood consumptie en hun relatie tot gezondheidseffecten bij kinderen.

In de Verenigde Staten is fastfood de tweede grootste bron van de totale energie in de voeding van kinderen en jongeren. Het voorziet in 13 procent van het totale caloriegebruik bij 2- tot 18-jarigen. Elke dag consumeren bijna een derde van de kinderen in de leeftijd van 2 tot 11 jaar en 40 procent in de leeftijd van 12 tot 19 jaar voedsel en drankjes van fastfood restaurants.

“In de VS besteedt bijna een kwart van de fastfood bedrijven hun marketing budget gericht op de jeugd van 2 tot 17 jaar,” zei Ohri-Vachaspati, een universitair hoofddocente voeding van de School of Nutrition and Health Promotion. “In 2009 spendeerden de fastfood restaurants meer dan $700 miljoen om hun producten op de markt te brengen gericht aan kinderen en jongeren; bijna de helft van het bedrag ging op aan cadeautjes zoals speelgoed bij maaltijden voor kinderen (kids’ meal toys).

Bij de studie, gehouden tussen 2010 en 2012, waren 6716 fastfood restaurant betrokken - keten gebonden en onafhankelijk eigendom. De bedrijven werden geselecteerd uit een nationale steekproef van 434 gemeenschappen waar publieke midden- en hogeschool leerlingen wonen. Community-specifieke gegevens werden verkregen uit de straat groepsniveau en het was inclusief informatie met betrekking tot het gemiddelde gezinsinkomen, etniciteit en de mate van verstedelijking.

Elementen van op kinderen gerichte marketing werden onderverdeeld in aparte acties. Marketing tactieken voor het interieur bevatten overdekte speeltuinen en weergave van speelgoed die bij een kindermaaltijd gegeven worden. Kindgerichte marketing acties aan de buitenkant van de restaurants zijn zichtbaar vanaf de parkeerplaats of vanaf de weg o.a. middels advertenties met stripfiguren; advertenties voor film, televisie of sportfiguren; en advertenties voor het speelgoed bij kindermaaltijden.

De onderzoekers vonden dat, hoewel de meeste middels de steekproef geselecteerde fastfood restaurants gevestigd waren in niet-Spaanse en hoofdzakelijk blanke wijken, de in de gemiddelde inkomensbuurten, rurale gemeenschappen en de zwarte wijken gevestigde fastfood restaurants een hoger gebruik hadden van kindgerichte marketing tactieken.

Kortom, een vijfde van de geselecteerde restaurants gebruikt één of meer op kinderen gerichte strategieën. De indoor-display met de kindermaaltijd speelgoed was het meest populair, gevolgd door de buitenadvertenties met stripfiguren evenals de advertentie met de kindermaaltijd speelgoed. Keten restaurants hadden een negen keer grotere kans op het intern hebben van een kindermaaltijd speelgoed display; restaurants in vooral zwarte woonwijken hadden een bijna tweemaal grotere kans op zulke displays in vergelijking met de restaurants in witte woonwijken.

“De marketing van voedsel aan kinderen is van groot belang, niet alleen omdat het afbreuk doet aan hun huidige consumptiepatroon maar ook omdat het hun smaak en voorkeuren kan beïnvloeden,” zei Ohri-Vachaspati, die de rol onderzoekt die voedsel marketing speelt bij het stimuleren van gedrag en daarnaast de invloed van voedselomgevingen en het beleid op scholen en gemeenschapsinstellingen beoordeelt. “We weten dat de consumptie van fastfood bij kinderen kan leiden tot overgewicht en een slechtere gezondheid en dat kinderen uit de lagere inkomens- en minderheidsgroepen vaker fastfood eten.”

Volgens Ohri-Vachaspati is er ruimte voor verbetering, terwijl een aantal grote Amerikaanse voedsel en drank bedrijven en fastfood restaurants het Children’s Food and Beverage Advertising Initiative gecreëerd hebben en ook andere stappen hebben ondernomen om de marketing van gezondere eet- en drinkkeuzes voor kinderen te stimuleren.

“Ondanks de zelfregulerende pogingen is er een sterkere impuls nodig voor het verstrekken en de marketing van alleen gezonde voeding voor kinderen, met name in kansarme bevolkingsgroepen,” zei ze. ‘We weten dat fastfood handig en goedkoop is en dat het vaak door ouders gebruikt wordt om hun kinderen snelle maaltijden te bieden. Wij willen het gemakkelijker maken voor ouders en kinderen, vooral voor diegene die een groter risico lopen voor slechte voeding en gezondheid, om gezondere keuzes te maken door marketing te bieden voor alleen gezonde voedingsopties die voldoen aan voedingsrichtlijnen voor kinderen.

“Een ander doel van de studie is om patronen te ontdekken. Als in dit kader van zelfregulering, kindgerichte marketing in de media beperkt gaat worden kan een toename van dergelijk inspanningen wel of niet optreden in restaurants. We willen bewijzen presenteren om de toekomstige industrie en overheidsinitiatieven te informeren.”

Vertaling: Lia Keizer


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats