Nieuws

 


Maakt een dieet van junk food je lui ?


Een nieuwe UCLA psychologie studie levert het bewijs dat overgewicht mensen moe en sedentair (Noot: zittend, en weinig energie gebruikend) maakt – en niet andersom.

Life wetenschappers onder leiding van UCLA Aaron Blaisdell plaatsten 32 vrouwelijke ratten voor zes maanden op een van de twee diëten. Het eerste, het standaard dieet van een rat, bestond uit relatief onbewerkte voedingsmiddelen, zoals gemalen maïs en vismeel. De ingrediënten in het tweede dieet waren aanzienlijk bewerkt, van mindere kwaliteit, en bevatten aanzienlijk meer suiker - een volmacht voor een junk food dieet.

Na slechts drie maanden namen de onderzoekers een significant verschil waar in de hoeveelheid gewicht die de ratten waren toegenomen, met de 16 op het junk food dieet merkbaar dikker geworden.



 

"Een dieet leidde tot zwaarlijvigheid, het andere niet," zei Blaisdell, een professor in de psychologie aan het UCLA College van Letteren en Wetenschap en een lid van het UCLA Brain Research Instituut.

De experimenten die de onderzoekers uitvoerden, zei Blaisdell, suggereren ook dat vermoeidheid het gevolg kan zijn van een junk food dieet.

Als onderdeel van de studie werden de ratten een taak gegeven waarbij ze verplicht waren om op een hendel te drukken om een voedsel of water beloning te ontvangen. De ratten op de junk food dieet vertoonden verminderde prestaties, waarbij aanzienlijk langere pauzes genomen werden dan de slanke ratten alvorens terug te keren naar de taak. In een sessie van 30 minuten namen de ratten met overgewicht pauzes die bijna twee keer zo lang waren als die van de slanke waren.

Het onderzoek is nu online en is gepland voor publicatie in de gedrukte editie van 10 april van het tijdschrift Physiology and Behavior.

Na zes maanden werden de diëten van de ratten omgewisseld, en de ratten met overgewicht kregen gedurende negen dagen het meer voedzame dieet. Deze verandering hielp echter niet hun gewicht te verminderen of bij het verbeteren van hun hefboom gedrag.

Het omgekeerde bleek ook waar: Het plaatsen van de magere ratten op het junk food dieet voor negen dagen deed niet hun gewicht merkbaar vergroten of leidde tot een verlaging van hun motivatie op de hefboom taak. Deze bevindingen suggereren dat een patroon van de consumptie van junk food, niet alleen af en toe een uitschieter, verantwoordelijk is voor obesitas en cognitieve beperkingen, zei Blaisdell.

"Er is geen quick fix," merkte hij op.

Wat zijn de gevolgen voor de mens? Zijn mensen met overgewicht minder gezond geworden of worden minder gezonde mensen obese?



 

"Mensen met overgewicht worden vaak gestigmatiseerd als lui en te weinig gedisciplineerd," zei Blaisdell. "Wij interpreteren onze resultaten als suggererend dat het idee dat vaak geportretteerd wordt de media dat mensen dik worden omdat ze lui zijn verkeerd is. Onze gegevens suggereren dat dieet-geïnduceerde obesitas een oorzaak is, in plaats van een effect van luiheid. Ofwel het sterk bewerkte dieet veroorzaakt vermoeidheid of het dieet veroorzaakt obesitas, wat vermoeidheid veroorzaakt. "

Blaisdell gelooft dat de bevindingen zeer waarschijnlijk ook van toepassing zijn op mensen, waarvan de fysiologische systemen lijken op die van ratten. Junk food diëten maken mensen - en ratten - hongeriger, zei hij.

Daarnaast vonden de onderzoekers dat de ratten op het junk food dieet tegen het einde van de studie in hun hele lichaam grote aantallen tumoren ontwikkelden. Die op het meer voedzame dieet hadden minder en kleinere tumoren die ook niet zo wijdverspreid waren.

Blaisdell, 45 jaar, veranderde zijn dieet meer dan vijf jaar geleden om te eten "wat onze voorouders aten." Hij vermijdt bewerkt voedsel, brood, pasta, granen en levensmiddelen met toegevoegde suiker. Hij eet vlees, vis, eieren, groenten en fruit, en hij heeft dramatische verbeteringen waargenomen in zijn gezondheid, zowel fysiek als mentaal.

"Ik heb een grote verbetering in mijn cognitieve functioneren opgemerkt," zei hij. "Ik ben gedurende de gehele dag vol van energie, en mijn gedachten zijn helder en scherp."

Zijnde een expert in dierlijke cognitie, voert Blaisdell onderzoek uit dat adresseert wat de relatie is tussen gezondheid en leefstijl (voeding en beweging) en wat de relatie is tussen een junk food dieet en de cognitieve stoornissen die dat kan veroorzaken.

"We leven in een omgeving met een sedentaire levensstijl, slechte kwaliteit voeding en sterk bewerkte voedingsmiddelen welke heel anders is dan degene waaraan wij aangepast zijn doorheen de menselijke evolutie," zei hij. 'Het is dit verschil dat leidt tot vele chronische ziekten die we vandaag zien, zoals obesitas en diabetes. "

Vertaald door Ingrid Graafland



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats