Gedresseerde chimpansees, of opgevoed als huisdier lijden onder lange termijn effecten op hun gedrag


Nieuwe studie wijst uit dat ervaringen tijdens de eerste vier levensjaren het gedrag en welzijn vormen in latere volwassenheid

Hoewel de onmiddellijke welzijnscondities van bij hun moeder weggehaalde baby chimpansees goed gedocumenteerd zijn, is er weinig bekend over de impact op lange termijn van dit soort ervaringen in de eerste levensjaren. Een jaar lang bestudeerden onderzoekers van Lincoln Park Zoo 60 chimpansees en kwamen tot de conclusie dat chimpansees die op jonge leeftijd bij hun moeder weggehaald werden en gedresseerd werden of als huisdier opgevoed door mensen, als volwassen dieren eerder gedrags- en sociale afwijkingen vertonen.

Dit project, waar vele instellingen aan meewerkten, geleid door Steve Ross, PhD, directeur van het Fisher Center for the Study and Conservation of Apes van Lincoln Park Zo, werd vandaag gepubliceerd in de vrij beschikbare uitgave van PeerJ. Gedurende een periode van 14 maanden bestudeerden de onderzoekers 60 chimpansees met verschillende persoonlijke achtergronden, waarvan allen verbleven in verschillende, door de Association of Zoos and Aquariums (AZA) officieel erkende dierentuinen, evenals reservaten die deel uitmaken van de North American Primate Sanctuary Alliance (NAPSA). Meer dan 35 chimpansees waren vroeger huisdieren of gedresseerd.

De resultaten wijzen uit dat chimpansees, die al heel jong door mensen zijn opgevoed, en minder contact hadden met hun eigen soort in hun eerste 4 levensjaren, neigden naar minder sociale vaardigheden als volwassenen chimpansees dan die met een meer natuurlijk verleden. Vooral chimpansees die veel met mensen zijn omgegaan vertoonden de neiging om hun groepsgenoten minder sociaal te verzorgen; bij chimpansees essentieel gedrag voor het krijgen van een emotionele band. Opvallend was dat deze gevolgen pas jaren, soms tientallen jaren later tot uiting kwamen, nadat hun gedresseerde leven of hun leven als huisdier achter de rug was.

“Ongebruikelijk voor een studie met dit onderwerp, bestudeerden we ononderbroken het niveau van het contact tussen mensen en chimpansees bij individuele chimpansees,” legde Ross uit. “Dit toonde aan dat chimpansees met afwijkende beginjaren, die veel meer tijd doorbrachten met mensen dan met hun eigen soort, de neiging hadden zich anders te gedragen dan chimpansees die tijdens hun jonge jaren bij hun familie verbleven.”

De studie is een aanvulling op tientallen jaren van onderzoek dat het belang van moederzorg voor primaten heeft aangetoond. Maar dit is een van de eerste holistische pogingen; niet alleen om te kijken hoe zowel menselijke als chimpansee exposure de gedragsontwikkeling beďnvloedt, maar ook hoe deze zijn weerslag heeft op veel latere leeftijd.

Dierentuinen en reservaten zijn vaak de aangewezen plaatsen voor huisdieren en gedresseerde chimpansees waarvan de eigenaars het te moeilijk vinden om voor ze te zorgen. Ross, die tevens de oprichter is van project ChimpCARE van Lincoln Park Zoo, heeft geholpen bij het transport van meer dan 30 chimpansees van privé adressen en amusementsinstellingen naar meer geschikte en sociale leefgebieden bij sinds 2009 erkende dierentuinen en reservaten.

“Eén van de alarmerende aspecten van deze uitkomsten is dat de gevolgen voor de gedragsontwikkeling zo langdurig zijn,” zegt Ross. “Chimpansees die een nieuw thuis gevonden hebben in erkende dierentuinen en goede reservaten, blijven een afwijkend gedragspatroon houden dat ze onderscheidt van normaal opgevoede gevallen. Met als resultaat dat het integratieproces met andere chimpansees problematisch, veeleisend en soms zelfs gevaarlijk kan zijn.”

Ondanks het feit dat chimpansees een bedreigde diersoort is, en een zowel openbaar als gezondheidsgevaar kan vormen, blijft het in de meeste Amerikaanse staten legaal om chimpansees te houden. Ross spreekt zijn hoop uit dat deze bevindingen zullen leiden tot een groeiend aantal belastende feiten tegen zulke praktijken.

“Chimpansees zijn ongelooflijk intelligente en gevoelige dieren,” zegt hij. “Het onthouden van de toegang tot hun eigen soort tijdens de zuigelingenperiode, resulteert in gedragsuitingen die een leven lang duren. Zelfs met de best mogelijke zorg op volwassen leeftijd, kunnen ze zich vaak niet aanpassen aan andere chimpansees.”

Vertaling: Ellen Lam


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats