Goed vet zou kunnen helpen type 2 diabetes beheren


Een speciaal soort vet gevonden bij sommige mensen kan worden gebruikt om type 2 diabetes te beheren.

Wetenschappers van de Monash University en de Universiteit van Stockholm hebben ontdekt dat bruin vet, bijgenaamd 'goed vet' omdat het het lichaam opwarmt bij koude en calorieën verbrandt, ook overtollig suiker in het lichaam aanpakt.

De bevindingen, gepubliceerd in The Journal of Cell Biology, zijn belangrijk voor mensen met type 2 diabetes, van wie het lichaam niet in staat is om juist op insuline te reageren, met verhoogde bloedglucose nieveau's tot gevolg. Onderzoekers geloven dat als de bruine vetcellen kunnen worden geactiveerd, de bloedsuikerspiegel gecontroleerd kan worden zonder de dagelijkse insuline-injecties.

Hoofdonderzoeker Dr. Masaaki Sato van de Monash Institute of Pharmaceutical Sciences (MIPS) zei dat het van cruciaal belang is meer te weten over hoe bruin vet werkt.

"Bruin vet werd enkele jaren geleden ontdekt bij volwassenen en onderzoek is momenteel wereldwijd lopende om te begrijpen waarom sommige volwassenen het vet hebben en anderen niet," zei Dr Sato.

"In theorie, als we te weten komen hoe bruin vet te stimuleren zouden we het niet alleen kunnen gebruiken om obesitas te beheersen maar ook diabetes type 2. Onze bevindingen zijn in een zeer vroeg stadium maar ze tonen echt potentieel voor een nieuwe manier om deze ziekte te beheren. "

Eerder werd gedacht dat bruin vet alleen aanwezig was bij dieren en baby's maar PET-scans bij volwassen patiënten in 2007 bewezen het tegendeel. Het bevindt zich op de rug, de bovenste helft van de wervelkolom en de schouders. Jongere mensen hebben meer kans op het hebben van bruin vet dan mensen met overgewicht of obesitas. De hoeveelheid bruin vet vermeerdert bij koud weer en daalt in warme omgevingen.

Door het observeren van cellen, stelde het onderzoeksteam vast dat na invoering van een middel dat blootstelling aan kou nabootst, bruin vet grote hoeveelheden van een eiwit produceert dat glucose naar de cellen transporteert en belangrijker nog dat het dit doet onafhankelijk van de manier waarop insuline glucose transporteert naar de cellen. Nadere analyse toonde aan dat bruine vetcellen 10 keer meer glucose transporteerden dan insuline.

Dr. Dana Hutchinson, medeauteur van het verslag, zei dat het tot nu onduidelijk is waarom sommige mensen dat vet hebben en anderen niet.

"We weten dat bruin vet overtollige glucose in het bloed veel efficiënter absorbeert dan gelijk welk ander mechanisme in het lichaam. Helaas hebben diabetici veel minder kans om het vet te hebben," zei Dr Hutchinson.

"Als we het mysterie ontrafelen waarom niet alle mensen bruin vet ontwikkelen, kunnen we kijken naar manieren om de groei ervan te stimuleren."

Verder onderzoek zou kunnen leiden tot een nieuw geneesmiddel voor de behandeling van type 2 diabetes als alternatief voor de dagelijkse insuline-injecties.

De volgende fase van het onderzoek bestaat uit het zoeken naar de impact dat diabetes en obeseitas heeft op de glucose regeling in bruin vet.

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats