Risico op diabetes bij kinderen en jongeren na gebruik antipsychotica


De nieuwe studie werd gepubliceerd in Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry

Een studie, gepubliceerd in de uitgave van september 2014 van het "Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry", wees uit dat kinderen en jongeren, gediagnosticeerd met een psychiatrische diagnose na het gebruik van antipsychotica, een verhoogd risico lopen op de ontwikkeling van diabetes.

Gebruik makend van gegevens van de nationale Deense registers, bestudeerde een groep wetenschappers, geleid door Dr. René Ernst Nielsen, Psychiatrie, Aalborg Universiteit Ziekenhuis in Denemarken, 48.299 kinderen en jongeren met psychiatrische afwijkingen om de frequentie en de mogelijke voorbodes van diabetes type II te bestuderen, bepaald door behandeling met een oraal anti-diabetisch medicijn.

De wetenschappers ontdekten dat het absolute risico op diabetes bij kinderen met psychiatrische ziekten die antipsychotische medicijnen gebruikten, ongeveer 0.72% was, vergeleken met 0.27% bij degenen die geen antipsychotische medicijnen gebruikten. Vooral vrouwelijke sex en gebruik van antipsychotica verhoogden het risico op de ontwikkeling van diabetes type II, terwijl het soort psychiatrische diagnoses niet gerelateerd werd aan de ontwikkeling van diabetes.

Alles bij elkaar zijn deze gegevens nog zorgwekkender over het regelmatige gebruik van antispsychotica voor niet-psychotische afwijkingen en off-label gesteldheden, zoals ontwrichtende gedragsafwijkingen, die eerst behandeld dienen te worden met niet-pharmacologische behandelingsopties. Bovendien, reguliere cardometabolische behandeling, inclusief onthouding van glucose en hemoglobine A1C tests, zou integraal deel uit moeten maken van antipsychotische recepten aan kinderen en jong volwassenen.

Dr. Nielsen zei over de studie: "Het gebruik van een antipsychotica behandeling kan nodig zijn voor sommige bij kinderen en jongeren gediagnosticeerde psychiatrische afwijkingen. Deze studie onderschrijft het belang van het volgen van de hedendaagse richtlijnen, dat antipsychotica alleen gebruikt zouden moeten worden bij kinderen en jongeren, als andere op bewijs gebaseerde en veiliger behandelingen zijn uitgeput."

Het onderzoek was een lange-termijn register gekoppeld patient-controleonderzoek, gedefinieerd als receptuur voor een oraal antidiabetisch medicijn, bij alle kinderen en jongeren in Denemarken, die tussen 1 januari 1999 en 30 juni 2010 als in een ziekenhuis behandelde psychiatrische patiënt gediagnosticeerd zijn.

Het artikel, "Risk of Diabetes in Children and Adolescents Exposed to Antipsychotics: A Nationwide 12-Year Case-Control Study" door René Ernst Nielsen, MD, PhD; Mathilde Frahm Laursen, Ditte Lammers Vernal, Charlotte Bisgaard, Helle Jakobsen, Hans-Christoph Steinhausen, Christoph U. Correll, verscheen in het "Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry", Volume 53, Issue 9 (September 2014), uitgegeven door Elsevier.

Vertaling: Ellen Lam


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats