Het manipuleren van sleuteleiwitten in de hersenen, potentieel tegen obesitas en diabetes.


DALLAS - UT Southwestern Medical Center onderzoekers hebben ontdekt dat een eiwit dat het aan- en uitschakelen van genen controleert, een belangrijke rol speelt in specifieke gebieden van de hersenen bij het regelen van het metabolisme.

Het onderzoek kan leiden tot nieuwe therapieën voor het behandelen van obesitas en diabetes, omdat de transcriptiefactor die betrokken is - gesplitst X-box bindend eiwit 1 (Xbp1s) - de gevoeligheid van het lichaam voor insuline en leptine signalering lijkt te beïnvloeden. Insuline en leptine zijn belangrijke hormonen bij de regeling van voedselopname en suikerverwijdering door het lichaam en obesitas en diabetes zijn omstandigheden waaronder het lichaam weerstand ontwikkelt tegen die werking.

"Deze studie identificeert kritische moleculaire mechanismen die de hersenen en perifere endocriene weefsels koppelen en die uiteindelijk bijdragen tot het regelen van lichaamsgewicht en glucose metabolisme," zei Dr Kevin Williams, assistent-hoogleraar interne geneeskunde en mede-auteur van de studie met Dr Tiemin Liu, een postdoctoraal onderzoeker in Internal Medicine.

Volgens de recente studie, online gepubliceerd in Cell Metabolism vonden de onderzoekers dat overexpressie van het gen Xbp1s bij muizen, die werden gevoed met een vetrijk dieet, hen beschermde tegen obesitas en diabetes, Gemiddeld waren deze muizen 30 procent slanker dan muizen gevoed met hetzelfde voedsel. Acties van het gen vonden plaats in pro-opiomelanocortine (POMC) neuronen in de hypothalamus van de hersenen. Verhoogde niveaus Xbp1s POMC neuronen bootsten een "gevoed"-signaal na, wat resulteert in verbeterd lichaamsgewicht, verlaagde bloedsuikerspiegel en verhoogde insulinegevoeligheid in de lever.

"Het manipuleren van dit gen in de hersenen beïnvloedt de stofwisseling in de lever. Dit resultaat toont aan dat de hersenen de productie van glucose door de lever regelen,” zei Dr Joel Elmquist, directeur van de afdeling van de Division of Hypothalamic Research, hoogleraar Internal Medicine, Pharmacology and Psychiatry, en houder van de Carl H. Westcott Distinguished Chair in Medical Research, en de Maclin Familie Distinguished Professorship in Medical Science, in Honor of Dr Roy A. Brinkley.

Dr Elmquist was senior mede-auteur van de studie, samen met Dr Philipp Scherer, directeur van het Touchstone Center for Diabetes Research, hoogleraar Internal Medicine and Cell Biology en houder van de Gifford O. Touchstone, Jr en Randolph G . Touchstone Distinguished Chair in Diabetes Research. Momenteel bestaat geen enkel geneesmiddelvorm van Xbp1s dat zou kunnen gebruikt worden om te testen of het gen een doelwit is voor de behandeling van diabetes of obesitas, maar onderzoekers zien dergelijk geneesmiddel als potentiële uitgroei van hun onderzoek wel zitten. Dr Williams zei dat andere transcriptiefactoren die betrokken zijn bij dezelfde metabole route zullen worden bestudeerd om te zien of ze een vergelijkbaar effect hebben.

"Wij hebben één transcriptiefactor bestudeerd van de vele die deelnemen aan een groot, complex cellulair proces," zei Dr Williams over Xbp1s.

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats