Mindfulness technieken kunnen zwangere vrouwen helpen bij het voorkomen van een depressie


Zwangere vrouwen met een geschiedenis van depressie lopen een hoog risico op een nieuwe depressie in de maanden voor en na de geboorte van hun baby. Een nieuwe studie onder leiding van de Universiteit van Colorado in Boulder vond dat het beoefenen van mindfulness technieken - zoals meditatie, ademhalingsoefeningen en yoga - kan helpen bij de bescherming van deze vrouwen tegen herhaling.

Volgens eerder onderzoek kennen ongeveer 30 procent van de vrouwen die hebben geworsteld met een depressie in het verleden een terugval tijdens de zwangerschap. In de nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift Archives of Women's Mental Health, stelde het onderzoeksteam vast dat slechts 18% zwangere vrouwen met een geschiedenis van depressie die deelnamen aan Mindfulness Based Cognitive Therapy een terugval hadden.

"Het is belangrijk voor zwangere vrouwen die een hoog risico op depressie hebben zo’n behandeling als preventie te overwegen,” zei Sona Dimidjian, universitair hoofddocent bij CU-Boulder's Department of Psychology and Neuroscience. "Voor sommige vrouwen, is antidepressieve medicatie een redder in nood, maar anderen geven de voorkeur aan een niet-farmacologische interventie. Dit programma richt zich op het aanleren van vaardigheden en praktijken die ontworpen zijn om de moeders te helpen gezond te blijven en de nodige zorg te kunnen geven aan zichzelf en hun baby's tijdens deze belangrijke tijd van het het leven. "

Van Mindfulness Based Cognitive Therapy - die mindfulness praktijk met meer traditionele cognitieve gedragstherapie combineert - is aangetoond effectief te werken bij het voorkomen van terugkerende episodes van depressie. Maar weinig studies hebben gekeken naar het effect van mindfulness of cognitieve gedragstherapieën bij zwangere vrouwen.

Voor de huidige studie, gefinancierd door de National Institutes of Mental Health, en uitgevoerd in samenwerking met Sherryl Goodman, een professor aan de Emory University in Atlanta, hadden 49 vrouwen in Colorado en Georgië met ten minste één eerdere episode van depressie tijdens hun zwangerschap ingeschreven in een studie bestaande uit zes lessen. Tijdens de lessen en met behulp van huiswerkopdrachten werkten de vrouwen aan het ontwikkelen van mindfulness vaardigheden.

"Mindfulness tracht aandacht te besteden aan elk moment en dit moment te beleven in alle openheid, nieuwsgierigheid, zachtmoedigheid en vriendelijkheid tegenover zichzelf," zei Dimidjian.

De standaard mindfulness praktijken die in de klas gebruikt werden bleken waardevol te zijn voor de zwangere vrouwen. De lessen bestonden uit prenatale yoga, wandelmeditatie oefeningen die later kunnen worden overgedaan als de baby er is, en kortere praktijken die gemakkelijk kunnen worden geïntegreerd in het drukke leven van de moeders. De lessen waren ook specifiek gericht op bezorgdheid, die algemmen voorkomt tijdens de zwangerschap, en legde de nadruk op liefde voor de moeder en de baby.

Het onderzoeksteam - waarbij ook CU-Boulder doctoraal studenten Jennifer Felder; Amanda Brown van Emory University in Atlanta en Robert Gallop van West Chester University in Pennsylvania - ondervroeg de vrouwen over symptomen van depressie tijdens de zwangerschap en zes maanden na de bevalling.

Een hoog percentage van de vrouwen die de cursussen begon - 86 procent - voltooide de studie, een teken dat zij de sessies waardevol vonden, zei Dimidjian. De onderzoekers werden ook getroffen door het aantal zwangere vrouwen die belangstelling hadden voor deelname aan een mindfulness-programma, ook al voldeden ze niet aan de criteria.

"Ik was verrast door de belangstelling, zelfs door vrouwen die nog niet met een depressie te kampen hadden gehad,” zei Dimidjian. "Zwangere vrouwen weten dat het krijgen van een kind hun leven gaat veranderen en ze willen er klaar voor zijn."

Dimidjian heeft gewerkt aan een online programma van Mindfulness Based Cognitive Therapy dat kan worden gebruikt als een instrument om de vraag van zwangere vrouwen tot het ontwikkelen van deze vaardigheden, te kunnen beantwoorden.

Om de effectiviteit van het online programma te testen werft Dimidjian nu volwassen vrouwen met een voorgeschiedenis van depressie voor het deelnemen aan een nieuwe studie. De vrouwen hoeven niet zwanger te zijn.

Vertaling: André Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats