Breinnetwerken 'hyper-connected' bij jonge volwassenen die een depressie hadden


Een depressie kan beter worden voorspeld en begrepen nu dat onderzoekers aan de Universiteit van Illinois in Chicago ontdekten dat jonge volwassenen die een depressie hebben gehad hyper verbonden emotionele en cognitieve verbindingen hebben in de hersenen.

UIC Onderzoekers gebruikten functionele magnetische resonantiebeeldvorming om de connectiviteit van de hersenen van jongvolwassenen in de leeftijd tussen 18 en 23 te onderzoeken, terwijl ze in een toestand van rust waren. Dertig van hen hadden eerder een depressie doorgemaakt en 23 gezondheidscontroles werden opgenomen in de studie die online is gepubliceerd in het tijdschrift PLoS ONE.

"We wilden nagaan of de personen die tijdens hun adolescentie een depressie hadden meegemaakt anders waren dan hun gezonde leeftijdsgenoten," zei Rachel Jacobs, onderzoeker assistent-professor in de psychiatrie aan de UIC Instituut voor Jeugd Onderzoek, en hoofdauteur van de studie.

Onderzoekers vonden veel regio's die "hyperverbonden’ zijn of iets teveel met elkaar communiceren," aldus Jacobs. Deze hyper verbonden hersenen netwerken hadden te maken met piekeren,waarbij de personen steeds maar denken over een probleem zonder tot een oplossing te komen.

“Piekeren is geen gezonde manier om emoties te verwerken," zei Scott Langenecker, associate professor in de psychiatrie en de psychologie aan het UIC en medeauteur van de studie. “Piekeren is een risicofactor voor depressie en voor herhaling ervan."

De onderzoekers namen ook de cognitieve controle onder het licht (het vermogen om gedachten en processen in- of uit te schakelen) die een voorspeller is van de respons op de behandeling en eventuele terugval van de ziekte.

"Cognitieve controle en piekeren zijn, zoals je zou verwachten, gerelateerd aan elkaar. Als het piekeren vermeerdert daalt de cognitieve controle," zei Langenecker.

De onderzoekers zullen de jonge volwassenen blijven volgen in de tijd om te zien of deze hyperverbindingen al of niet een terugval van de ziekte kunnen voorspellen.

Psychosociale en medicatieve behandelingen bij depressie kunnen nuttig zijn, aldus Jacobs, maar binnen de twee jaar na herstel zal de helft van de tieners hervallen.

De overgang naar volwassenheid, een periode waarin de hersenen netwerken bijna volwassen zijn, is een kritisch tijdstip voor interventie.

"Als we de jeugd kunnen helpen te leren af te geraken van slechte strategieën zoals piekeren, kunnen wij hen beschermen tegen chronisch ontwikkelen van depressies zelfs in hun volwassenheid”, aldus Jacobs.

"Wij denken dat een depressie een ontwikkelingsstoornis is, en het is geen verouderde conclusie om te zeggen dat ze zich moeten leren ontspannen. Indien wij de mensen die het meeste risico lopen preventief kunnen helpen en behandelen kunnen we depressies voorkomen, het aantal depressieve episoden verminderen, of de tenminste de ernst ervan verminderen," zei Langenecker.

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats