Verstoring van darmbacteriën op vroege leeftijd kan leiden tot obesitas op volwassen leeftijd


Bepaalde microben die in de darmen aangetroffen worden zouden bescherming bieden aan obesitas en diabetes. Een studie, gepubliceerd door “Cell Pres” in een uitgave van “Cell” van 14 augustus, wijst uit dat de stofwisseling in de darmen al op jonge leeftijd gevormd wordt door deze microben en dat verstoring door tijdelijke blootstelling aan antibiotica in de kinderjaren veranderingen kan veroorzaken in de stofwisseling, wat blijkbaar het risico op obesitas op latere leeftijd kan verhogen.

“We stelden vast dat de kleutertijd essentieel is waarin vooral gastheermetabolisme kwetsbaar is voor verstoring van de darmflora door antibiotica,” zegt de senior auteur van het artikel, Martin Blaser van het NYU Langone Medical Center. “Dit legt in de medische praktijken de nadruk op behoefte aan oordeelkundig gebruik van antibiotica op vroege leeftijd.”

Al tijdens de geboorte beginnen microben zich in de darmen te verzamelen. Verstoring van deze broedplaats door antibiotica op jonge leeftijd kan langdurige consequenties hebben voor het gewicht. Boeren hebben al tientallen jaren van dit fenomeen gebruik gemaakt door het toedienen van lage doses antibiotica in hun vee en zo de groei te bevorderen. Blaser en zijn team wilden onderzoeken of de exacte timing en duur van vroege blootstelling aan antibiotica een verschil uit zou kunnen maken, en of specifieke bacteriën vastgesteld konden worden die zouden kunnen beschermen tegen potentiële gezondheidsschade.

Om deze vragen te kunnen beantwoorden gaven de onderzoekers een lange-termijn behandeling van lage doses penicilline aan twee groepen muizen: muizen van 4 weken oud na het spenen, en muizenmoeders die kort daarna zouden jongen. Ze ontdekten dat vroege blootstelling aan penicilline leidde tot wezenlijk meer obesitas en verminderde stofwisseling op volwassen leeftijd, vooral bij mannetjes. Vroege blootstelling aan antibiotica verlaagde ook de aantallen van verschillende soorten potentiële bescherming biedende bacteriën, en verslechterde de effecten van een dieet bij obesitas. Een apart experiment van de onderzoekers wees uit dat slechts 4 weken toediening van antibiotica, vlak voor de geboorte, genoeg was om obesitas te veroorzaken.

Verder toonden de onderzoekers aan dat verstoorde darmbacteriën, nog meer dan antibiotica, deze stofwisselingsveranderingen veroorzaakten: “Onze bevindingen houden in dat herstel van goede bacteriën de lange-termijn effecten van vroege blootstelling aan antibiotica zou kunnen voorkomen,” zegt Laura Cox van het NYU Langone Medical Center, hoofdauteur van het onderzoek. “We stelden 4 mogelijke bacteriën vast die metabolisch beschermend zouden kunnen zijn, en we werken aan een vervolgonderzoek om vast te stellen of we gewichtstoename zouden kunnen voorkomen door deze bacteriën te herstellen na een antibioticakuur.”

Vertaling: Ellen Lam



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats