Opgroeien op veehouderij halveert de kans op darmziekten


De incidentie van inflammatoire darmziekten stijgt fors - met name onder jongeren.

Uit nieuw onderzoek aan de universiteit van Aarhus blijkt dat mensen die zijn opgegroeid op een boerderij met vee slechts half zoveel risco lopen als hun stedelijke tegenhangers om de meest voorkomende inflammatoire darmziekten te ontwikkelen: colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. De bevindingen van de studie zijn onlangs gepubliceerd in European Journal of Epidemiology.

"Het is buitengewoon spannend dat we nu kunnen zien dat niet alleen allergische aandoeningen, maar ook meer klassieke inflammatoire ziekten afhankelijk lijken te zijn van de omgeving aan het begin van ons leven", vertelt Vivi Schlünssen, Associate Professor in Public Health aan de universiteit van Aarhus .

Groter verschil in de afgelopen 60 jaar.

De studie toont aan dat mensen die geboren zijn na 1952 en de eerste vijf jaar van hun leven doorgebracht hebben op een veehouderij veel beter beschermd zijn tegen de voorkomende inflammatoire darmziekten dan de oudste mensen in de enquête. Verder lijken de resultaten van de oudste leeftijdsgroep aan te tonen dat het geen verschil is of zij opgegroeid zijn in de stad of op het land.

"Dit doet ons geloven dat er een verband is tussen de toename van inflammatoire darmziekten en de toenemende verstedelijking, gezien het feit dat meer en meer kinderen opgroeien in een stedelijke omgeving," voegt Signe Timm, promovendus aan de universiteit van Aarhus, eraan toe.

"We weten dat de ontwikkeling van het immuunsysteem in de eerste jaren van ons leven wordt afgerond en we vermoeden dat de omgeving een cruciale invloed kan hebben op deze ontwikkeling. De plaats waar je opgroeit bepaalt daardoor ook het risico op het ontwikkelen van een inflammatoire darmziekte ziekte later in het leven."

Variatie van bacteriën kan een effect hebben.

De nieuwe studie kon niet onthullen waarom het verschil tussen opgroeien in een moderne stad en een landelijke omgeving een effect heeft op het immuunsysteem. De onderzoekers hebben een theorie dat het lichaam afhankelijk is van de blootstelling aan een breed scala van microorganismen om een gezond immuunsysteem te ontwikkelen - op dezelfde wijze als is vastgesteld in studies op allergieën en astma.

"We weten dat het verschil in de microbiële omgeving tussen stad en land is toegenomen in de afgelopen eeuw, en dat we vandaag aan veel minder verschillende bacteriën worden blootgesteld in stedelijke omgevingen. Dit kan voor een deel onze bevindingen verklaren," zegt Signe Timm.

Is de bescherming erfelijk?

Meer dan 50.000 Denen lijden aan colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn. Deze ziekten verschijnen nu ook vaker bij jonge mensen die hier de rest van hun leven moeten leren mee leven. In de afgelopen 40-50 jaar is de incidentie van deze ziekten omhoog geschoten in Noord-Europa - waaronder Denemarken - evenals in Canada en de Verenigde Staten, hoewel ze nog steeds relatief zeldzaam zijn in de ontwikkelingslanden.

Als onderdeel van het promotieonderzoek sal Signe Timm 20.000 kinderen van de deelnemers san de studie contacteren om vast te stellen of dezelfde tendensen terug te vinden zijn in de volgende generatie. Ze zal ook onderzoeken of de invloeden van het milieu ook worden doorgegeven aan de volgende generatie als gevolg van een complexe interactie tussen de genen en het milieu - dat wil zeggen als de kinderen het beschermende effect dat hun ouders hebben verkregen van het opgroeien op een boerderij met vee, kunnen ‘erven’, om zo te zeggen.

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats