We kunnen darmbacteriën 'erven' die de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa veroorzaken


Deze ontdekking is een verdere stap naar preventie en behandeling van 1.6 miljoen Amerikanen met darmontstekingen

Nieuw onderzoek door een internationaal team van wetenschappers laat voor het eerst zien dat we sommige darmbacteriën kunnen 'erven' die de ziekte van Crohn en darmonstekingen veroorzaken, algemeen bekend als inflammatoire darmaandoening (IBD). De studie, recentelijk gepubliceerd in Genome Medicine, bevestigt tevens dat antibiotica de onbalans in darmbacteriën kan verslechteren.

Volgens de Crohn's and Colitis Foundation of America lijden zo'n 1.6 miljoen Amerikanen aan de ziekte van Crohn en darmontstekingen. Begrip over de oorzaak van deze ziektes is een verdere stap naar preventie en behandeling.

"De darmbacterie, of darmmicrobioom, die je op zeer jonge leeftijd ontwikkelt, kan grote invloed hebben op je gezondheid voor de rest van je leven," zegt hoofdauteur Dan Knights, professor aan de universiteit van Minnesota en universitair docent aan het Biotechnology Insititute. "We vonden groepen genen die een rol zouden kunnen spelen in de vorm van ontwikkeling van onevenwichtige darmmicroben."

Knights en zijn collega's van de universiteit van Minnesota werkten samen met medewerkers van Harvard, MIT, de universiteit van Toronto en UMC Groningen, in één van de grootste internationale onderzoeken in zijn soort. De wetenschappers onderzochten drie onafhankelijke groepen van in totaal 474 volwassenen met IBD, woonachtig in Boston, Mass. (VS), Toronto, Ontario (Canada) en Groningen (Nederland). Artsen en verpleging verzamelden DNA monsters van elk proefpersoon en de DNA van hun darmbacteriën gedurende een periode van ongeveer twee jaar. De onderzoekers keken naar duizenden microbiële soorten en menselijke genen.

De resultaten, welke gereproduceerd werden over twee of meer groepen, lieten zien dat het DNA van de proefpersonen in verband stond met de bacteriën in hun darmen. Patiënten met IBD hadden een lagere bacterie biodiversiteit en meer opportunistische bacteriën. Dit is een belangrijke stap naar de ontwikkeling van medicatie die gericht is op bepaalde genen of bepaalde producten, afgeleid van darmbacteriën.

De bacteriële darmflora is een complex systeem dat niet alleen wordt beïnvloed door genetica, maar ook door leeftijd, geslacht, medicatie en andere factoren. Bijvoorbeeld: deze studie bevestigt dat het gebruik van antibiotica in verband wordt gebracht met een grotere onbalans in de bacteriële darmflora.

Eerdere onderzoeken hebben het verband aangetoond tussen menselijke darmbacteriën en een verhoogd risico op een groot aantal verschillende ziektes, waaronder diabetes, autisme, hartziektes, en zelfs sommige soorten kanker.

"In veel gevallen leren we nog steeds hoe deze bacteriën ons risico op ziektes beïnvloeden, maar het menselijke genen component werkelijk begrijpen is een noodzakelijke stap om het mysterie te ontrafelen," zegt Knights.

Vertaling: Ellen Lam


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats