Het darmstelsel controleert het lichaamsgewicht


Verrassende interactie met darmbacteriën.

Een groep onderzoekers aan de UCL (Louvain Drug Research Institute) identficeerde een onvermoed mechanisme dat invloed heeft op de ontwikkeling van obesitas en diabetes type 2 na het volgen van een dieet met een hoge dosis aan vet. Het team van professor Patrice D. Cani - in directe samenwerking met twee Franse teams, een Zweedse expert enandere UCL-onderzoekers (LDRI en Ludwig Institute) - hebben een belangrijke ontdekking gedaan met betrekking tot de essentiële rol van het intestinaal immuunsysteem met betrekking tot de controle van de energiestofwisseling.

Het werk van Doctor Amandine Everard (belast met de FNRS-onderzoek) en van professor Patrice D. Cani (gekwalificeerde FNRS-onderzoeker en WELBIO-onderzoeker) wijst op een nieuwe therapeutische mogelijkheid voor de behandeling van obesitas en diabetes type 2. Sterker nog, ze konden voor het eerst aantonen dat als gevolg van vette voeding, de inactivering van een deel van het immuunsysteem in de darmen (het eiwit MyD88) deze personen kunnen afvallen en de kans op diabetes type 2, gekoppeld aan obesitas, kan verminderen.

Meer specifiek toonde het team aan dat bij wijziging van de respons van het immuunsysteem door het uitschakelen van de proteïne MyD88 alleen in de darmcellen, de ontwikkeling van diabetes geïnduceerd door vette voeding vertraagt, de ontwikkeling van vetweefsel beperkt, de schadelijke ontstekingen door obesitas reduceert en de barrièrefunctie versterkt die de doorvoer van bacteriële elementen van onze darmen in ons lichaam belemmert.

Nog belangrijker is dat de onderzoekers hebben aangetoond dat door deze modificatie in het immuniteitssysteem het mogelijk is om af te vallen en het een therapeutisch effect had zelfs wanneer de dieren in het experiment reeds obesitas en diabetes hadden.

Onder de verschillende mechanismen identificeerde het team dat naast de gedeeltelijke bescherming tegen ontstekingen en diabetes type 2, de muizen die dit eiwit MyD88 niet in de darmen hadden ook beschermd werden tegen obesitas omdat ze meer energie verbruiken dan andere obese muizen. Bovendien hebben ze een verschillende intestinale macrobiotiek. Verrassenderwijs hebben de ploegen aangetoond dat het mogelijk is om een gedeeltelijke bescherming tegen obesitas en diabetes te bieden door overdracht (enten) van darmbacteriën van deze muizen op andere muizen zonder flora.

Het gehele onderzoek leidt tot de vaststelling dat bij consumptie van vet voedsel het darmimmuunsysteem een belangrijke rol speelt bij de regulering van vetopslag in het lichaam en letterlijk in staat is de samenstelling van de darmbacteriën te wijzigen (waarvan sommige nog steeds niet zijn geïdentificeerd).

De ontdekking van de UCL-onderzoekers, gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications, bevestigt de betrokkenheid van darmbacteriën in de ontwikkeling van obesitas, maar nog belangrijker, het biedt nieuwe therapeutische mogelijkheden om met een eiwit van het darmimmuunsysteem obesitas en diabetes type 2 te behandelen.

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats