Darmflora beïnvloedt doorlaatbaarheid bloed-hersenbarriere


Een nieuwe studie met muizen, geleid door onderzoekers van het Zweedse Karolinska Institutet samen met collega’s in Singapore en de Verenigde Staten, laat zien dat onze van nature aanwezige darmflora de doorlaatbaarheid van de bloed-hersenbarriere kunnen beinvloeden, die de hersenen beschermt tegen gevaarlijke substanties in het bloed.

De bloed-hersenbarriere is een zeer selectieve barrier die ongewenste moleculen en cellen ervan weerhoudt om de hersenen via de bloedbaan binnen te dringen. In de huidige studie, gepubliceerd in de uitgave Science Translational Medicine, demonstreert het internationale interdisciplinaire onderzoeksteam dat het transport van moleculen door de bloed-hersenbarriere gereguleerd kan worden door darmbacteriën – die daarmee een belangrijke rol spelen bij de bescherming van het brein.

De onderzoekers kwamen tot deze conclusie door de onaantastbaarheid en ontwikkeling van de bloed-hersenbarriere tussen twee groepen muizen te vergelijken: de eerste groep was grootgebracht in een omgeving waar ze blootgesteld werden aan gewone bacteriën, en de tweede groep (de bacterievrije muizen genoemd) werd in een steriele omgeving gehouden zonder enige bacterie.

“We lieten zien dat de aanwezigheid van moederlijke darm microbiota tijdens latere zwangerschap de doorgang van gelabelde antilichamen weerhielden van circulatie in het hersencelweefsel van de groeiende foetus,” zegt hoofdchrijver Dr. Viorica Braniste van het Department of Microbiology, Tumor and Cell Biology van het Karolinska Institutet. “Tegengesteld, in foetussen van gelijke leeftijd van bacterie-vrije moeders, passeerden deze gelabelde antilichamen gemakkelijk de bloed-hersenbarriere en werden ontdekt in het hersencelweefsel.”

Het team liet ook zien dat verhoogde ‘lekkage’ van de bloed-hersenbarriere, vanaf het vroege leven geobserveerd bij bacterievrije muizen, gehandhaaft werd tot in volwassenheid. Interessant genoeg, zou deze ‘lekkage’ afgebroken kunnen worden als de muizen blootgesteld waren aan fecale transplantatie van normale darmbacteriën. De precieze moleculaire mechanismen zullen nog moeten worden onderzocht. Echter, het team was in staat om te laten zien dat zogenaamde ‘tight junction’ eiwitten, die als belangrijk bekend staan voor de doordringbaarheid van de bloed-hersenbarriere, structurele veranderingen ondergingen en veranderde expressieniveaus hadden bij afwezigheid van bacteriën.

Volgens de onderzoekers verschaffen de uitkomsten experimenteel bewijs dat veranderingen in onze aangeboren darmflora verstrekkende gevolgen zou kunnen hebben voor de bloed-hersenbarriere functie gedurende ons hele leven.

“Deze uitkomsten onderstrepen nog meer het belang van de moederlijke darmflora gedurende de eerste levensfase en dat onze bacteriën geïntegreerde componenten zijn van onze lichamelijke levensfuncties, zegt professor Sven Pettersson, de hoofdonderzoeker van het Department of Microbiology, Tumor and Cell Biology. “Gezien het feit dat de microbiële samenstelling en verscheidenheid veranderen gedurende de tijd, is het verleidelijk om te speculeren dat de doorlaatbaarheid van de bloed-hersenbarriere ook zou kunnen fluctueren, afhankelijk van de microbiële samenstelling. Deze wetenschap zou gebruikt kunnen worden om nieuwe manieren te ontwikkelen om de bloed-hersenbarriere te openen om de werkzaamheid van hersentumor medicijnen te verhogen en voor de ontwikkeling van behandelingsregels die de doorlaatbaarheid van de bloed-hersenbarriere versterken”.

Vertaling: Ellen Lam


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats