Wat zit er in je darmen? Sommige bacteriën kunnen vatbaarheid voor infectie beïnvloeden


De specifieke constitutie van verschillende soorten bacteriën in onze darmen zou bescherming kunnen bieden aan (verhoogde) vatbaarheid voor Campylobacter, de meest algemene oorzaak van bacteriële darmontsteking, volgens onderzoek dat deze week bekend gemaakt werd in mBioZ, de online uitgave van de American Society for Microbiology.

“Het is al lange tijd bekend dat de microbiota, of micro-organismen, in onze darmen, kunnen beschermen tegen de kolonisatie van organismen die ziektes in het darmkanaal veroorzaken. Er is echter erg weinig bekend over hoe menselijke darmbacteriën de ontvankelijkheid voor deze organismen kunnen beïnvloeden, vooral de Campylobacter”, zegt de hoofdauteur van het artikel Hilpi Rautelin, MD, PhD, professor in de klinische bacteriologie van de universiteit van Uppsala en de Uppsala universiteitsziekenhuis in Zweden. “We wilden kijken of de constitutie van menselijke darm microbiota een rol speelt bij de vatbaarheid voor Campylobacter infectie.”

Rautelin en collega’s volgden 24 medewerkers bij drie pluimvee slachterijen in Zweden. In 2010 verzamelden ze 1x per maand fecale monsters van de medewerkers in de periode van juni tot september, tijdens de zomerpiek van de Campylobacter-positieve kippen, en weer in de daaropvolgende maand februari. De fecale monsters werden op kweek gezet voor Campylobacter en opeenvolgend op alle andere bacteriën geanalyseerd. Hoewel alle deelnemers in het begin van het onderzoek negatief getest werden voor Campylobacter, werden 7 deelnemers positief tijdens het onderzoek. Slechts één van de Campylobacter-positieve deelnemers vertoonde symptomen van ziekte.

Degenen die Campylobacter-positief werden hadden een aanzienlijk hoger gehalte aan Bacteroides en Escherichia organismen dan degenen die negatief bleven, waardoor het vermoeden rees dat deze bacteriële soorten waarschijnlijk een belangrijke rol spelen bij de weerstand tegen kolonisatie. Deze groep had ook een aanzienlijk hoger gehalte van de soorten Phascolarctobacterium- en Streptokoksoorten dan degenen in de Campylobacter-negatieve groep, die een oververtegenwoordiging hadden van Clostridia, niet-geclassificeerde Lachnospiraceae, en Anaerovorax-soorten.

“Verhoogde aantallen Bacteroides en Escherichia in de darm-microbiota kunnen mensen vatbaar maken voor Campylobacter infectie,” zegt Rautelin. “Deze specifieke soorten hebben laten zien dat ze belangrijk zijn voor de vatbaarheid voor ziekteverwekkers in de darmen, vooral Campylobacter in bepaalde onderzoeken bij muizen.”

Door de fecale microbiota constitutie van de medewerkers gedurende langere tijd te volgen, observeerden de onderzoekers dat de Campylobacter-negatieve mensen kleine verschillen hadden, maar degenen die Camplylobacter-positief waren vertoonden aanzienlijke veranderingen vergeleken met de februari-monsters. De onderzoekers kunnen nog niets zeggen over de gevolgen van deze veranderingen, zei Rautelin.

Of de microbiota constitutie alleen of samen met het individuele immuunsysteem ook een aanzienlijke rol speelt bij de uitbanning van Campylobacter uit de ingewanden, moet nog bestudeerd worden, zei ze.

Vertaling: Ellen Lam



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats