Frans voedselagentschap sceptisch over de voordelen van cholesterolverlagende voedingsmiddelen


door Dr John Briffa

Veel lezers zullen bekend zijn met cholesterolverlagende 'functional foods' zoals margarines en yoghurt drankjes. Deze voedingsmiddelen zijn verrijkt met 'stanolen' of  'sterolen': deze stoffen die een vergelijkbare chemische structuur hebben van cholesterol en die helpen de absortie ervan uit het maagdarmkanaal in de bloedbaan te remmen, hebben inderdaad een de mogelijkheid om cholesterol te verlagen, een feit dat wordt erkend en geratificeerd wordt door de European Food Standards Agency (EFSA).

Echter is er absoluut geen enkel bewijs dat stanolen of sterolen de gezondheid ten goede komen. In feite is er heel wat bewijsmateriaal dat stanolen nadelige effecten op de gezondheid kunnen hebben.

Ik ben niet de enige die heeft gemerkt dat er duidelijk gebrek is aan bewijs voor de vermeende voordelen van deze verbindingen. Hier volgt een verhaal met betrekking tot Frankrijk's Food Standards Agency (ANSES). Het heeft onlangs zijn advies van voedingsmiddelen 'verrijkt' met stanolen en sterolen uitgegeven. Net als de EFSA, erkent deze instantie het feit dat deze voedingsmiddelen cholesterol kunnen verlagen en maar is niet erg enthousiast over de stoffen.

In haar verslag wijst zij erop dat:

Hogere niveaus van stanolen in het bloed (dit kan gebeuren als gevolg van het eten van stanolen) nog niet vastgestelde cardiovasculaire gevolgen kunnen hebben en dat verder onderzoek is vereist. Verschillende studies hebben trouwens hogere niveau’s aan sterolen in het bloed gekoppeld aan een verhoogd risico op cardiovasculaire ziektes.

Deze producten niet worden aanbevolen voor kinderen hoewel ze wel beschikbaar zijn voor kinderen.

Sterolen/stanolen verbruik gepaard moet gaan met een verhoging van groenten en fruit consumptie ter compensatie van het feit dat stanolen en sterolen kunnen leiden tot een vermindering van voedingsstoffen, de zogenaamde carotenoïden in het lichaam.

Het verminderen van het cholesterolgehalte in het bloed niet noodzakelijk een vermindering tot gevolg heeft van het risico op hart- en vaatziekten.

En in het kort, vertelt ANSES ons dat: "... wat betreft de volksgezondheid, de beschikbare gegevens het niet mogelijk maken om voedsel verrijkt met fytosterolen/stanolen als een geschikte manier aan te prijzen om hart-en vaatziekten te voorkomen.” Wellicht is het niet verrassend dat Unilever (fabrikant van met sterolen verrijkte Becel pro.activ) antwoordde dat de Franse houding in strijd is met "de huidige wetenschappelijke consensus en alle reeds verkregen wettelijke goedkeuringen."

Echter, wettelijke goedkeuringen met betrekking tot deze voedingsmiddelen zijn op basis van hun vermogen om cholesterol te verlagen met de veronderstelling dat zich dit vertaalt naar voordelen voor de gezondheid.

Maar, zoals bekend gaat deze veronderstelling te ver (vermindering van cholesterol langs voeding en verschillende cholesterolverlagende geneesmiddelen blijken ondoeltreffend te zijn met het oog op verbetering van de gezondheid, en sommige geneesmiddelen hebben zelfs reeds doden veroorzaakt). Door te focussen op cholesterol, in plaats van op de algehele gezondheid is de voedings- (en farmaceutische) industrie erin geslaagd om onze aandacht af te leiden van wat echt belangrijk is (gezondheid).

Mijn persoonlijke mening is dat ratificatie van deze voedingsmiddelen het gevolg is van de regelgevende agentschappen die te dom of corrupt (of beide) zijn om correcte besluiten te (willen) nemen. De Franse positie, denk ik, is een voorbeeld van wat er gebeurt als mensen weigeren te eten wat bedrijven hen doen slikken zonder na te denken en zich richten op het belangrijkste: niet de impact die de met stanolen/sterolen verrijkte voedingsmiddelen hebben op cholesterol maar op de gehele gezondheid.

Bron: http://www.drbriffa.com/2014/07/11/french-food-agency-sceptical-about-the-benefits-of-cholesterol-reducing-foods/

Thanks to Dr Briffa for permission to make this informatie available in Dutch.

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats