Waarom zijn de media bang voor het openbaren van het grootste medische schandaal in de moderne tijd ?


In mijn Nieuwsbrief van oktober 2013 vertelde ik u over het Australische tv-programma "Hart van de zaak", geproduceerd door Maryanne Demasi, doctor in de medische wetenschap, wetenschappelijk verslaggeefster en presentatrice bij Australian Broadcast Corporation (ABC). In het programma interviewde zij diverse deskundigen over hun visie op de effecten van cholesterolverlagende diëten en de statine behandeling. Voor zover ik weet is dit het eerste tv-programma in de westerse wereld waar critici op de cholesterol campagne zendtijd hebben gekregen om hun visie in detail te presenteren. De reacties van de Nationale Stichting van het Hart en van de farmaceutische bedrijven waren voorspelbaar .

http://www.ravnskov.nu/newsletters#October%202013
http://en.wikipedia.org/wiki/Catalyst_(TV_program)

In overeenstemming met hun Code of Practice en het redactioneel beleid had ABC aan „Audience and Consumer Affairs" (A & CA) gevraagd de kritische kanttekeningen te onderzoeken. Elf kritische punten werden onderzocht, maar hoewel tien van hen werden vrijgesproken van vooringenomenheid verklaarde ABC dat de programma's waren verwijderd van de ABC website omdat A & CA concludeerde dat sommige delen van het programma de ABC de normen inzake onpartijdigheid schonden.

http://www.abc.net.au/catalyst/heartofthematter

Hun beslissing is hoogst eigenaardig omdat A & CA geen feitelijke informatie verkeerd vond. Bijvoorbeeld, in hun verslag leest u het volgende over de eerste aflevering "Het schurkendieet" :

1 . De feitelijke informatie in het programma werd nauwkeurig gepresenteerd en de verslaggeefster toonde aan dat ze ijverig gezocht had en een verscheidenheid van meningen over dit onderwerp had beoordeeld. Geen materiële onjuistheid is aangetoond door gelijk welke aanklager.

2 . De belangrijkste perspectieven werden gepresenteerd .

3 . Geen enkel standpunt werd gesteund door het programma.

4 . Geen enkel perspectief werd verkeerd voorgesteld.

5 . Voor de aard van het programma was het noodzakelijk dat aan de onorthodoxe theorie meer tijd en toelichting werd besteed. De code eist niet dat zij een zelfde tijd toegewezen krijgen, noch dat elk facet van elk argument wordt gepresenteerd .

Met één uitzondering werden vergelijkbare conclusies gemaakt over het tweede deel. Ik kom terug op de uitzondering die de ABC- normen schond.

Uit de bezwaren blijkt dat de aanklagers een alarmerend gebrek aan kennis hebben of dat ze bewust proberen te misleiden. Hier komen een paar voorbeelden; in een ingewikkeld document van ABC van 49 pagina's kan je ze allemaal lezen.

http://about.abc.net.au/wp-content/uploads/2014/05/Catalyst-Heart-of-the-Matter-ACA-Investigation-Report.pdf

"De hypothese dat het eten van verzadigde vetten het cholesterolgehalte kan verhogen dat op zijn beurt hartaanvallen kan veroorzaken wordt breed gedragen door de medische gemeenschap."

Het is waar dat het vele jaren geleden werd aanvaard en de meeste artsen en leken nog steeds denken dat het zo is. Echter, meer en meer onderzoekers beseffen dat het totaal verkeerd is. Bovendien zouden zij dat al zestien jaar geleden geweten hebben als zij mijn review over dit probleem hadden gelezen, of mijn review van 2010 of een meer recent artikel van Robert Hoenselaar of de recente meta-analyse van Chowdhury en collega’s".

http://www.nmsociety.org/docs/aboutfat/The-Questionable-Role-of-Saturated.pdf
http://www.ravnskov.nu/is_saturated_fat_bad.htm
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Saturated+fat+and+cardiovascular+disease:+The+discrepancy
+between+the+scientific+literature+and+dietary+advice

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Association+of+Dietary,+Circulating,+and+Supplement+Fatty+Acids+With+
Coronary+Risk+A+Systematic+Review+and+Meta-analysis

Helaas, zoals blijkt uit het volgend blijken de aanklagers niet bekend te zijn met de meest simpele feiten uit de biochemie te zijn .

"Er werd gezegd dat de moleculen met lange ketens van enkelvoudige koolstofverbindingen stabieler zijn dan die met tal van dubbel gebonden koolstof groepen. Studenten uit de middelbare school scheikunde kennen de fout in deze verklaring."

Zoals ik al zei in mijn nieuwsbrief van februari 2013 is dit een feit. Elke goed geïnformeerde student zal ook in staat zijn om u dat te vertellen, en als iemand nog denkt dat de autoriteiten niet verkeerd kunnen zijn kan elk leerboek in de biochemie je vertellen dat ze dat wel zijn.

Verschillende aanklagers voerden aan dat de kijkers werden misleid omdat sommige van de geïnterviewden „bedrijven hadden die zich bezig hielden met de promotie voor op voeding gebaseerde producten, diëten, boeken en supplementen die een belangenconflict vormen".

Maar als Dr Demasi opmerkte dat elke geïnterviewde een belangenconflict had waaronder Ass. Professor David Sullivan die lid is van verschillende adviescommissies binnen de farmaceutische industrie en daarnboven onderzoek subsidies van diverse statine producerende farmaceutische bedrijven heeft gekregen. Verder is Dr Robert Grenfell, een andere aanhanger van de cholesterol campagne, die werd geïnterviewd in het programma, directeur van het National Heart Foundation die miljoenen dollars heeft ontvangen van farmaceutische bedrijven voor onderzoek, beurzen en fellowships .

"De farmaceutische industrie werd beschuldigd van 'crimineel' gedrag verwant aan 'georganiseerde misdaad'. Medicines Australië verwerpt sterk dergelijke beschuldiging en voelt dat het een oneerlijke (sic) karakterisering is van de Australische geneesmiddelen industrie . "

Hebben ze het boek van Peter Gotzsche „Deadly Medicines and Organized Crime” dan niet gelezen? Of het recent artikel in The Independent? Zijn ze het VIOXX schandaal vergeten? Hebben ze het crimineel gedrag van Pfizer vergeten?

http://www.radcliffehealth.com/shop/deadly-medicines-and-organised-crime-how-big-pharma-has-corrupted-healthcare
http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/drug-giants-fined-11bn-for-criminal-wrongdoing-8157483.html
http://www.fda.gov/ICECI/CriminalInvestigations/ucm301329.htm
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=a4yV1nYxCGoA

Het meeste ging het over de vragen over het voordeel van de behandeling met statines. Zoals éen van de aanklagers schreef: Het is een feit dat er passende cholesterol interventies zijn die zeer krachtig zijn in het voorkomen van hart- en vaatziekten. En in een brief aan Dr Demasi schreef de National Heart Foundation: De massa van bewijs toont aan dat ... statines het risico van overlijden of cardiovasculaire gebeurtenissen bij de bevolking verminderen zonder een voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten, ongeacht leeftijd en geslacht en in een breed scala van cholesterolgehaltes.

Als u denkt dat dit een eerlijke uitspraak is, lees dan mijn nieuwsbrieven van mei 2013, augustus 2013, september 2013 en november 2013.

http://www.ravnskov.nu/newsletters#May%202013
http://www.ravnskov.nu/newsletters#August%202013
http://www.ravnskov.nu/newsletters#Sept%202013
http://www.ravnskov.nu/newsletters#Nov%202013

Het simpele feit is dat er geen statine proef tot nu toe heeft aangetoond de levensduur te verlengen bij vrouwen of bij mensen zonder hart- en vaatziekten is. Daarom als je dokter bent en je hebt een hartgezonde patiënt die zijn/haar cholesterol wil verlagen, vertel de patiënt het volgende: "Uw kans om geen niet - fataal hartprobleem te krijgen tijdens de komende vijf jaar is volgens Cochrane ongeveer 97 procent. U kunt uw kans verhogen tot 98 procent als u elke dag een statinepil neemt. Maar dan is uw risico op het lijden aan spierproblemen minstens ten minste 20%; uw risico om seksueel impotent te worden is ongeveer 20 procent; uw risico op het lijden aan diabetes is ongeveer 4 procent en je loopt ook een risico op geheugenverlies, beschadiging van de lever, perifere neuropathie, cataract en zelfs kanker; maar we weten nog niet hoe groot deze risico's zijn . En vergeet niet dan veel niet-fatale gebeurtenissen kunnen genezen met weinig ongemak of helemaal geen."

http://qjmed.oxfordjournals.org/content/early/2011/12/08/qjmed.hcr243.full.pdf?keytype=ref&ijkey=kZGZxqVjYWEOtoc

Nu de reden waarom het programma werd verwijderd .

Eén van de regels in de Code of Practice ABC's is de volgende: bevoordeel niet onrechtmatig het ene perspectief boven het andere. Maar hoe kon Dr Demasi anders doen? Ik bedoel, als de leden van A & CA erkennen dat alle kritische opmerkingen van de tegenstanders van de cholesterolcampagne waar waren,en als de voorstanders geen relevante tegenargumenten kondenpresenteren, hoe kon A & CA besluiten dat sommige delen van het programma de ABC de normen inzake onpartijdigheid schonden?

A & CA suggereerde dat Catalyst extra informatie zou moeten toevoegen aan de website om meer evenwicht te bieden. Dit besluit is genomen door het ABC management. De vraag is waarom? Sommigen speculeren dat het onder druk was van de farmaceutische industrie of de Hartstichting of het was een actie om meer controverse te vermijden .

Gelukkig zijn beide programma's nog steeds beschikbaar op Youtube.

Deel 1
Deel 2

Uffe Ravnskov, MD, PhD, onafhankelijke onderzoeker
http://www.thincs.org/

http://www.ravnskov.nu/uffe

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats