Nieuws

 


De waarheid over cholesterol dring langzaam door


Al vele jaren publiceer ik kritische beoordelingen en commentaren over de misleidende voedseladviezen van de leiders van de cholesterolcampagne. Afgelopen maand publiceerden Rajic Chowdhury en zijn medewerkers van het Department of Public Health and Primary Care van de Universiteit van Cambridge een beoordeling van alle observaties en experimentele onderzoeken van voedselvoorschriften over vet. Niet geheel onverwacht, tenminste niet voor mij, vonden ze geen bewijs voor de opvatting dat teveel vet in ons dagelijkse voedsel het risico verhoogt op hartaandoeningen.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Association+of+Dietary,+Circulating,+and+Supplement+Fatty+Acids+With+
Coronary+Risk+A+Systematic+Review+and+Meta-analysis

Hun artikel haalde de voorpagina van de New York Times en vele andere kranten in de hele wereld en werd beantwoord met harde kritiek van menig wetenschapper. De critici vonden wat fouten en eisten dat het document zou worden herzien. De schrijvers corrigeerden de fouten, maar deze veranderden het eindresultaat niet en men gaf niet toe: “Conclusie: het onderzoekspatroon van deze analyse heeft geen duidelijk ondersteunend bewijs opgeleverd voor de huidige cardiovasculaire richtlijn die hoge consumptie adviseert van meervoudig onverzadigd vet en weinig consumptie van verzadigd vet.”

http://well.blogs.nytimes.com/2014/03/17/study-questions-fat-and-heart-disease-link/?_php=true&_type=blogs&_php=true&_type=blogs&_php=true&_type=blogs&_r=2&

https://www.google.com/search?hl=nl&gl=nl&tbm=nws&authuser=0&q=saturated+fats&oq=saturated+fats&gs_l=news-cc.3..43j43i53.1029.3000.0.3167.14.1.0.13.0.0.157.157.0j1.1.0...0.0...1ac.1.
NXO2Ma4NhnA

Lees meer over dit verhaal in het blad Science.

http://news.sciencemag.org/health/2014/03/scientists-fix-errors-controversial-paper-about-saturated-fats

Kort daarna publiceerden Renata Micha van Harvard en haar medewerkers van verschillende instituten in de US en UK een beoordeling in het British Medical Journal over de inname van voedingsvet in verschillende landen. Ze vermeldden niet precies welke vetten zij als heilzaam of ongezond beschouwden, en in theorie kwamen ze tot de volgende slotsom: “Deze baanbrekende mondiale gegevens over voedselvetten en –oliën constateren een spectaculaire variatie in verschillende landen en geven input voor gedragslijnen en prioriteiten voor de verbetering van onze mondiale gezondheid.”

http://www.bmj.com/highwire/filestream/694500/field_highwire_article_pdf/0/bmj.g2272

Klopt, maar er is geen twijfel over welke soorten vet ze als ongezond beschouwden; dit wordt duidelijk in tabel 2 en uit hun verwijzingen naar de medische literatuur. Lees hier meer over in mijn commentaar op hun artikel:

http://www.bmj.com/content/348/bmj.g2272?tab=responses

Een eigenaardig feit is dat de Harvard wetenschapper Dariush Mozaffarian, een fervent voorstander van het idee dat verzadigd vet vervangen zou moeten worden door meervoudig onverzadigd vet, co-auteur was van beide artikelen. Volgens de “Author contributions” voor het artikel van Chwodhury et al, was het zijn taak om een “kritische gecorrigeerde versie te maken van het artikel voor dit belangrijke, intellectuele onderwerp.” Hij was ook de belangrijkste schrijver van een onderzoek over het voedingspatroon van oudere vrouwen met hartafwijkingen, tien jaar geleden gepubliceerd. De schrijvers observeerden de vrouwen drie jaar lang en ontdekten dat aderverkalking het meest verergerde bij degenen die de minste hoeveelheden verzadigd vet aten en de meeste hoeveelheid koolhydraten en meervoudig onverzadigde vetten.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1270002/pdf/nihms2818.pdf

Het is niet eenvoudig om iemand op andere gedachten te brengen.

De waarheid over statines komt ook naar boven. Hieronder een link naar een uitstekende video over de gevaarlijke misinformatie over statinebehandeling. Lees ook de uitvoerige beschrijving van de maker van de video. Een grote stap voorwaarts, hoewel sommige critici nog steeds bang zijn voor hoog cholesterol en verzadigd vet.

https://www.youtube.com/watch?v=chWWzpKAMBc

Als je je afvraagt hoe de statine behandeling door de hele wereld is geaccepteerd, lees dan dit artikel in de Seattle Times, of die in de Washington Post:

http://seattletimes.com/html/nationworld/2021982947_fdapainkillerxml.html

http://www.washingtonpost.com/business/economy/pharmaceutical-firms-paid-to-attend-meetings-of-panel-that-advises-fda-e-mails-show/2013/10/06/a02a2548-2b80-11e3-b139-029811dbb57f_story.html

Lees ook het commentaar op statine behandeling van ons lid Malcolm Kendrick in The Guardian:

http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/mar/23/statins-not-wonder-drug-major-diseases

Uffe Ravnskov, MD, PhD, onafhankelijk onderzoeker

Woordvoerder van THINCS, The International Network of Cholesterol Skeptics

Magle Stora Kyrkogata 9, 22350 Lund, Sweden

tel +46 46145022 or +46-702580416

www.ravnskov.nu/uffe

Vert.: Ellen Lam



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats