Nieuws




Onderzoek wijst uit: BPA houdt verband met prostaatkanker


Onderzoekers van het Cincinnati Cancer Center hebben ontdekt dat de hoeveelheid bisphenol A (BPA) in urine van mannen een aanwijzing kan zijn bij prostaatkanker en dat een geringe hoeveelheid BPA cellulaire veranderingen kan veroorzaken in zowel goedaardige als kwaadaardige prostaatcellen.

Dit onderzoek, gepubliceerd in de 3 maart uitgave van PLOS ONE voorziet in het eerste bewijs dat het BPA gehalte in urine zou kunnen helpen bij het voorspellen van prostaatkanker en dat verstoring in een celvermeerderingscyclus door blootstelling aan lage doseringen BPA kankerverwekkend zou kunnen zijn in de prostaat.

BPA, een milieuvervuiler met oestrogene activiteit, wordt gebruikt bij de fabricage van hard, doorzichtig plastic en wordt gebruikt in veel verpakkingen van voedselproducten. Het wordt in verband gebracht met neurologische afwijkingen, diabetes en een aantal vormen van kanker, waaronder borst- en prostaatkanker.

Hoofdonderzoeker Shuk-mei Ho, PhD, directeur van het Cincinnati Cancer Center, Jacob G. Schmidlapp Chair van Environmental Health en professor aan de University of Cincinnati College of Medicine, zegt dat menselijke blootstelling aan BPA veelvuldig voorkomt en dat dierproeven hebben aangetoond dat BPA bijdraagt aan de ontwikkeling van prostaatkanker, maar dat menselijke gegevens schaars zijn.

“Prostaatkanker is de tweede meest voorkomende kanker bij mannen in Noord Amerika, en het zal zich ontwikkelen bij één op de zes mannen gedurende hun levensduur,” zegt zij. “Deze kanker wordt echter zelden geconstateerd bij mannen onder de 40, tegen bijna twee derde van de gevallen bij mannen rond de 65.

Behalve de leeftijd, hebben ras en erfelijkheid een groot aandeel, terwijl er weinig bekend is over het verstorende effect op prostaatkanker van het endocriene systeem.

Ho zegt dat bloostelling aan BPA veelvuldig voorkomt in de Verenigde Staten – meer dan 90% van de algemene bevolking – en dat opname via de huid, inademing en inname van besmet voedsel en water de voornaamste vormen van blootstelling zijn.

“Als verstoorder van het endocriene systeem door oestrogeen en schildklierhormonen na te bootsen, gedraagt BPA zich ook als een vernietiger van het metabolische en immuunsysteem,” zegt Ho. “De nadelige gezondheidseffecten van BPA zijn veelomvattend; onderzoek bij dieren heeft dit bewezen.”

“Echter, menselijke studies die blootstelling aan BPA in verband brengen met een verhoogd risico op kanker, zijn beperkt,” vervolgt ze. “Ons onderzoek testte het verband tussen BPA gehaltes in urine met prostaatkanker en bepaalde het effect van BPA op het ontstaan van centrosome afwijkingen als onderliggend mechanisme, bevorderlijk voor het ontstaan van prostaatkanker.”

Een centrosoom is een orgaantje dat zorgt voor de juiste celdeling, en centrosome afwijkingen worden vaak waargenomen bij kanker.

Bij de research stelden de onderzoekers de PSA waarden vast van urinemonsters van 60 urologie patiënten. Bij prostaatkankerpatiënten werden hogere BPA niveaus aangetroffen dan bij non-prostaatkanker patiënten (5.74 μg/g creatine versus 1.43 μg/g creatine), en het verschil was zelfs nog duidelijker bij patiënten onder de 65.

Bovendien testten de onderzoekers prostaatcellen – normale en carcinomateus – met behulp van immunofluorescentie, waarbij de distributie van de richtmolecule zichtbaar werd en specifiek gekeken werd naar centrosome afwijkingen en groeipatronen.

“Blootstelling aan lage BPA doses verhoogde het percentage cellen met centrosome uitbreiding twee- tot achtvoudig.” Zegt Ho. “BPA is geen erkende kankerverwekkende stof, en er rijzen vragen rond het mechanisme achter de nadrukkelijke wisselwerking tussen BPA blootstelling en prostaatkanker”.

“Vele onderzoeken hebben aangetoond dat centrosome uitbreiding de grootste bijdrage levert aan chromosome mutatie van menselijke tumoren. We onderzochten het centrosome profiel van met BPA behandelde prostaatkankercellen en ontdekten dat behandeling met BPA het aantal cellen met abnormale centrosomen verhoogde”.

“Al deze uitkomsten onthullen een voorheen onbekende relatie tussen blootstelling aan BPA en prostaatkanker en duiden op een onderliggend mechanisme in de rol van BPA bij cellulaire transformatie en ziekte ontwikkeling. Met dit inzicht hopen we de manier waarop we blootstelling aan potentiele kankerverwekkende chemicaliën in alledaagse producten en materialen verder te onderzoeken en de eerste aanzet van prostaatkanker bij mannen te verminderen.”

Vertaling: Ellen Lam


[ Meer informatie over BPA ]


Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ?

Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats