Onzichtbaar bloed in urine kan wijzen op blaaskanker


Nieuw onderzoek dat vaststelt dat onzichtbaar bloed in de urine een vroegtijdige waarschuwing voor blaaskanker kan zijn, kan waarschijnlijk gebruikt worden om richtlijnen op te stellen voor artsen.

Wetenschappers van de Universiteit van Exeter hebben vastgesteld dat een op de 60 mensen boven de leeftijd van 60 jaar, die onzichtbaar bloed in hun urine hadden (aangetoond door een urinetest van hun huisarts) blaaskanker bleek te hebben. Het cijfer was ongeveer de helft van degenen die zichtbaar bloed in hun urine hadden - de bekendste indicator van blaaskanker. Het was echter nog steeds hoger dan cijfers van andere mogelijke symptomen van blaaskanker die verder onderzoek rechtvaardigen.

Hoofdauteur Sarah Price, een PhD studente aan de geneeskundefaculteit van de Universiteit van Exeter, leidde de eerste robuuste studie om te onderzoeken of onzichtbaar bloed in de urine op blaaskanker kan wijzen. Nadat de studie op 1 september 2014 is gepubliceerd in het British Journal of General Practice, zei ze: "Het is algemeen bekend dat je als je bloed in je urine hebt, contact moet opnemen met je huisarts, die je waarschijnlijk door zal verwijzen naar het ziekenhuis.

Maar er is geen duidelijke richtlijn voor de huisarts wat hij moet doen als hij bloed vindt dat niet zichtbaar is tijdens routine testen. We hebben goede hoop dat onze bevindingen nu zullen leiden tot een robuuste richtlijn dat zo’n bevinding nader onderzoek verdient. Een vroege diagnose is cruciaal voor de beste kans op een succesvolle behandeling van blaaskanker. De drie-kwart van de patiënten die in een vroeg stadium gediagnosticeerd zijn, hebben veel betere genezingsresultaten dan diegenen bij wie de ziekte later is gediagnosticeerd. Alles wat we kunnen doen om de vroegtijdige opsporing te stimuleren, is cruciaal om levens te redden."

De studie onderzocht meer dan 26.000 mensen van wie de geanonimiseerde gegevens hebben bijgedragen aan de ‘Clinical Practice Research Datalink’. Dit is een grote onderzoeksdatabase die door het Exeter team voor verschillende kanker studies wordt gebruikt. Het team ontdekte dat het risico van blaaskanker 1,6 procent was bij mensen boven de 60 jaar die onzichtbaar bloed in de urine hadden.

In het Verenigd Koninkrijk worden ongeveer 10.000 mensen per jaar gediagnosticeerd met blaaskanker. De aandoening komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en bij ouderen. De gemiddelde leeftijd van de mensen met de diagnose is 68 jaar. Roken is een van de belangrijkste oorzaken van blaaskanker.

Vertaling: Mia Molenaar


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats