Herinneringen van pijn tijdens de bevalling houden verband met de intensiteit in plaats van met de lengte van de bevalling


Een bevalling is fysiek heel intens en voor veel vrouwen is het de meest pijnlijke ervaring ooit. En toch toont nieuw onderzoek aan dat de hoeveelheid tijd die gepaard gaat met de bevalling niet van invloed is op hoe ze zich later de bevallingspijn herinneren.

Uit het onderzoek, gepubliceerd in Psychological Science een tijdschrift van de Association for Psychological Science, blijkt dat de piek- en de endniveaus van de pijn die de vrouwen ervaren en of ze een ruggenprik gekregen hebben van invloed zijn op hun latere herinnering van de bevallingspijn.

”Dit fenomeen - tijdsduur verwaarlozing genoemd - is vooral interessant bij het gewoonlijke gebruik van epidurale analgesie (ruggenprik),” zegt psychologische wetenschapper Eran Chajut van de Open Universiteit van Israël, een van de auteurs van de studie. ”Deze vorm van analgesie werd voornamelijk ontwikkeld om bevallingspijn tegen te gaan maar zijn eeuwigdurende invloed op de herinnering aan de bevalling is eveneens heel belangrijk.”

Het idee dat we de neiging hebben om een ervaring te onthouden als een gezamenlijk product van de piek- en endpunt van de ervaring, terwijl we alle andere delen negeren, is wel bekend bij onderzoekers, ook wel het piek-end effect genaamd,” maar het is in eerste instantie in lab settings getest met gebruik van relatief korte experimenten. Zo blijft het onduidelijk of deze piek-end effecten zouden gelden tijdens real life gebeurtenissen.

”We hebben het onderzoek besproken, in de zin van hoe mensen over de tijd heen hun ervaringen combineren, om een evaluatie te creëren enkel op deze ervaringen, ofwel pijn of plezier, gedurende een langere tijd,” zegt studie co-auteur Dan Ariely van de Duke Universiteit. ”Maar de experimenten die we konden uitvoeren waren voornamelijk over een korte termijn. In deze korte termijn experimenten, waarin dingen 10, 30, 60 en 90 seconden duurden, zagen we dit resultaat van tijdsduur verwaarlozing.

Chajut, Ariely en collega’s besloten om bevallingservaringen te onderzoeken als een bijzonder test strikt voor de peak-end ervaringen. Niet alleen duurt een bevalling vaak lang, in de orde van enkele uren, het is ook een complexe ervaring: Een bevalling is beladen met gemengde gevoelens, het leidt tot een bijzonder uniek resultaat (een nieuw familielid) en het is begiftigd met een krachtige persoonlijke en culturele betekenis.

Aan het onderzoek deden 320 vrouwen mee. Een lid van het onderzoeksteam begeleidde elke vrouw tot in de verloskamer en vroeg haar om de 20 minuten haar pijn een cijfer te geven op een schaal van 1 (geen pijn) tot 100 (slechts denkbare pijn).

De onderzoeker belde na 2 dagen de nieuwe moeder op en ook 2 maanden na de bevalling en vroeg haar om dezelfde pijnschaal te gebruiken en vroeg hun om een algehele evaluatie van de bevalling, vanaf het moment dat ze de verloskamer inging tot aan het moment van de geboorte van haar kind.

De cijfers die de vrouwen tijdens de bevalling gaven voor de piekpijn en endpijn kwamen redelijk overeen met de cijfers die ze 2 dagen na de bevalling gaven, goed voor bijna 40% van de variaties in de pijn cijfers van de vrouwen. Ook kwamen de piek- en endpijn sterk overeen met de pijn cijfers die 2 maanden na de bevalling werden gegeven.

Anderzijds werd bij beide controlebeoordelingen de duur van de bevalling niet gerelateerd aan de herinnerde pijn.

Uit de gegevens bleek ook hoe de herinneringen van de bevallingspijn die de vrouwen hadden, beïnvloedt werden door een ruggenprik. Hoewel vrouwen die een ruggenprik kregen en vrouwen die aan het begin van de bevalling niet een vergelijkbaar pijnniveau ondervonden, herinnerden de vrouwen die een ruggenprik kregen lagere niveaus van pijn, na de, latere, vraag om een algemene ervaring, ondanks het feit dat ze veel langer pijn hadden.

”In onze studie herinnerden moeders die een ruggenprik kregen hun pijn als relatief gematigd — gemiddeld beoordeelden ze 2 dagen na de bevalling hun pijn op 70 en 2 maanden na de bevalling op ongeveer 65,” legt Chajut uit.

Dit kan te wijten zijn aan het feit dat vrouwen die een ruggenprik kregen waarschijnlijk tegen het einde van de bevalling minder pijn voelden wanneer de ruggenprik begon te werken - de onderzoekers stelden dat deze ervaring van minder endpijn gecombineerd met tijdsduur verwaarlozing bij latere navraag kan leiden tot een herinnering van minder pijn tijdens de totale bevalling.

De onderzoekers schrijven: ”Concreet gezien suggereren deze resultaten dat epidurale analgesie niet alleen gunstig is tijdens de bevalling zelf maar dat het ook effectief is bij het moduleren van de herinnering van de bevalling.”

Vertaling: Lia Keizer


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats