Zwangerschapscomplicaties door verontreinigd water


Volgens een nieuwe studie aan de Boston University School of Public Health kan prenatale blootstelling aan tetrachloorethyleen (PCE) in het drinkwater het risico van doodgeboorte en afscheuring van de placenta veroorzaken.

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Health, vergeleek 1.091-PCE zwangerschappen met 1.019 niet-blootgestelde zwangerschappen bij 1.766 vrouwen in Cape Cod, Ma., waar het water in de late jaren 1960 tot de vroege jaren 1980 besmet was geraakt door de installatie van vinyl bekleed asbest cement leidingen.

Blootstelling aan PCE werd geschat met behulp van een water-distributiesysteem modeling software. Gegevens over de zwangerschapscomplicaties werden gerapporteerd door de moeders zelf.

Van de meer dan 2000 zwangerschappen hadden 9 procent af te rekenen met zwangerschapsaandoeningen geassocieerd met placentale dysfunctie. Zwangerschappen bij vrouwen met een hoge blootstelling aan PCE hadden 2,38 keer hoger risico van doodgeboorte en 1,35 keer hoger risico van placentascheuring, in vergelijking met niet-blootgestelde zwangerschappen.

Uit de studie bleek ook een verhoogd risico op vaginale bloeden bij zwangerschappen bij vrouwen met een blootstelling aan PCE groter dan of gelijk aan de steekproefmediaan.

Hoofdonderzoeker Ann Aschengrau, professor in de epidemiologie aan BUSPH, zei dat de bevindingen van de studie eerder onderzoek ondersteunen waaruit bleek dat blootstelling aan PCE de functie van de placenta en de groei van de foetus beïnvloeden. Echter is verder onderzoek van verwante stoornissen nodig, zei ze.

"We hebben een betere kennis nodig van de impact van deze verontreiniging van drinkwater op alle aspecten van de zwangerschap," zei Aschengrau, die talrijke eerdere studies naar de gezondheidseffecten van PCE heeft geleid.

De onderzoekers gebruikten gegevens van de Cape Cod Family Health Study, een retroprespectieve studie van de bevolking ontworpen om de invloed van prenatale blootstelling aan PCE-verontreinigd drinkwater op de zwangerschap en de kindertijd te onderzoeken. Voor deze studie kwamen alleen vrouwen in aanmerking die tussen 1969 en 1983 zwanger waren en woonden in één van de acht Cape Cod steden met een aantal verontreinigde leidingen.

De studie vond geen verband tussen blootstelling aan PCE en pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging).

"Onze resultaten suggereren dat blootstelling aan prenatale PCE niet is gekoppeld aan alle verloskundige complicaties, maar wel het risico van doodgeboorte en placentascheuring kan vergroten", zegt de studie.

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats