Nieuw bewijsmateriaal van verband tussen luchtverontreiniging en aangeboren afwijkingen


De gezondheidseffecten van luchtverontreiniging zijn een grote zorg voor de stedelijke bevolking over de hele wereld. Kinderen, ouderen en mensen met moeilijke ademhaling (zoals astma) blijken bijzonder gevoelig te zijn voor de effecten van blootstelling aan ozon, stikstofdioxide, zwaveldioxide en fijne stofdeeltjes.

Een recente studie van Tel Aviv University onderzoekers levert nieuw bewijs over het verband tussen hoge blootstelling aan luchtverontreiniging en een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen. Het onderzoek, gepubliceerd in Environmental Research, werd geleid door Prof. Liat Lerner-Geva van TAU's Sackler Faculteit der Geneeskunde en de School of Public Health en de Gertner Institute for Epidemiology and Health Policy Research, Dr. Adel Farhi van het Gertner Institute for Epidemiology and Health Policy Research, in samenwerking met Prof. Itzhak Benenson van TAU’s Afdeling Geografie en Leefomgeving en prof Yinon Rudich van het Weizmann Institute of Science. De landelijke studie is de eerste die de associatie tussen verschillende vormen van conceptie beoordelen - geassisteerde reproductieve technologie (ART) versus spontane conceptie (SC) - en de risico's van blootstelling aan luchtverontreiniging.

"Onze resultaten suggereren dat blootstelling aan hogere niveaus van luchtverontreiniging tijdens de zwangerschap verband heeft met diverse ongewenste zwangerschapsresultaten,” aldus Prof. Lerner-Geva. "Hoewel onze studie voornamelijk SC zuigelingen heeft opgevolgd, hadden we ook de mogelijkheid om een kleine steekproef uit te voeren op zwangerschappen die kunstmatig werden verwekt, en zagen een grotere impact van luchtverontreiniging - vooral met betrekking tot de blootstelling aan ozon. Dit is duidelijk een unieke vatbare groep die verder moet onderzocht worden."

Statistieken tonen verband aan tussen vervuiling en afwijkingen.

Voor de studie, gefinancierd door de Environmental Health Fund (EHF), analyseerde het onderzoeksteam gegevens over 216.730 in Israël geborenen tussen 1997 en 2004. Luchtvervuilinggegevens, met inbegrip van de niveaus van zwaveldioxide (SO2), fijn stof (PM10), stikstofoxiden (NOx) en ozon (O3), van de lucht werden geleverd door meetstations. Met behulp van een geografisch informatiesysteem werd de blootstelling aan luchtverontreiniging tijdens zowel het eerste trimester als de gehele zwangerschapsperidode voor elke vrouw geëvalueerd volgens haar woonplaats.

De onderzoekers vonden dat blootstelling aan PM10 en NOx verontreinigingen gedurende voldragen zwangerschappen een verhoogd risico op congenitale misvormingen gaf met specifieke afwijkingen zichtbaar in de bloedsomloop (door PM10 en blootstelling NOX) en geslachtsorganen (door NOX blootstelling). Ze ontdekten ook een verband tussen blootstelling aan SO2 en O3 bij ART zwangerschappen, hoewel niet significant, met een hoger risico op aangeboren afwijkingen.

"Gezien de daling van de vruchtbaarheid wereldwijd en het toenemend aantal kinderen geboren na ART-behandeling, zijn onze bevindingen over hun verhoogd risico op aangeboren afwijkingen zeer relevant," aldus Prof. Lerner-Geva. "Het is essentieel dat we deze unieke groep blijven evalueren."

Volgens prof Lerner-Geva is in Israël een nationaal ART register opgericht om belangrijke gegevens te verstrekken over alle ART cycli. Deze database zal dienen als basis voor een toekomstige grotere studie om gevoelige subpopulaties te identificeren met een hoger risico op ongunstige zwangerschapsaflopen. Prof. Lerner-Geva is momenteel bezig met een meer gedetailleerde beoordeling van de blootstelling aan het milieu tijdens de zwangerschap.

Bron: https://www.aftau.org/

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats