Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
10.00 - 19.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

 

 


 

Virtuele archetypes (avatars) kunnen het gewone leven beïnvloeden

Hoe je jezelf presenteert in de wereld van virtuele videospelletjes kan effect hebben op hoe je je gedraagt ten opzichte van anderen in het gewone leven, volgens nieuw onderzoek gepubliceerd in Psychological Science, een tijdschrift van de Association for Psychological Science.

“Onze conclusie is dat een rollenspel als held of als slechterik van slechts vijf minuten in een virtuele omgeving, makkelijk kan zorgen voor het belonen of straffen van willekeurige onbekenden,” zegt onderzoeksleider Gunwoo Yoon van de Universiteit van Illionois in Urbana-Champaign.

Zoals Yoon en co-schrijver Patrick Vargas opmerken, in een virtuele leefwereld kan men zich een andere identiteit permitteren en andere omstandigheden creëren dan in het gewone leven, en zo zorgen voor “een hulpmiddel voor observatie, imitatie en vorming.”

Ze vroegen zich af of deze virtuele belevenissen – en in het bijzonder de ervaringen bij het spelen van heroïsche of schurkachtige archetypes – zou kunnen overslaan in alledaags gedrag.

De onderzoekers rekruteerden 194 studenten om mee te werken met twee op het oog verschillende onderzoeken. De deelnemers werden willekeurig ingedeeld als Superman (een heroïsch archetype), Voldemort (een schurkachtig archetype) of een cirkel (een neutraal archetype). Ze speelden 5 minuten een spel waarin zij, als hun archetypes, opgedragen werden met hun vijanden te vechten. Daarna, in een schijnbaar niet verwant onderzoek, deden ze mee aan een blinde smaaktest. Er werd ze gevraagd om te proeven en dan ofwel de chocolade-, ofwel de chilisaus aan een volgende deelnemer te geven. Ze kregen de opdracht de gekozen saus in een plastic bord te gieten dat de volgende deelnemer zou gebruiken.

De resultaten waren veelzeggend: deelnemers die Superman speelden, gaven, gemiddeld, bijna twee keer zoveel chocolade- als chilisaus voor de “volgende deelnemer”. En ze schonken beduidend meer chocoladesaus dan diegenen die één van de twee andere rollen speelden.

Anderzijds, deelnemers die Voldemort speelden, schonken bijna twee keer zoveel pittige chilisaus dan chocoladesaus, en ze schonken beduidend meer chilisaus vergeleken bij de andere deelnemers.

Een tweede experiment met 125 studenten bevestigden deze uitkomsten en maakten duidelijk, dat de het spelen van een archetype daadwerkelijk sterker effect had op erop volgend gedrag dan alleen het kijken naar iemand anders die een archetype speelt.

Interessant genoeg leek de mate waarin de deelnemers zich identificeerden met hun archetype geen rol te spelen:

“Deze gedragingen vinden plaats, ondanks bescheiden, gelijkwaardige niveaus van zelf-gerapporteerde identificatie met heroïsche en schurkachtige archetypes,” rapporteren Yoon en Vargas. “Mensen zijn geneigd zich niet bewust te zijn van de invloed van hun virtuele uitbeelding op hun gedragingen.”

De onderzoekers veronderstellen dat de mate van opwinding, waarmee deelnemers een spel in gaan, belangrijk kan zijn voor de mate van de door de onderzoekers geobserveerde gedragseffecten.

De – voorlopige – bevindingen zouden gevolgen kunnen hebben voor sociaal gedrag, pleiten de onderzoekers:

“In een virtuele omgeving kan men vrijelijk archetypes kiezen die hem de mogelijkheid geven wel of niet voor een bepaalde entiteit, groep of situatie te kiezen,” zegt Yoon. “Gebruikers en beoefenaars zouden eraan moeten denken dat zich sterk imitatiegedrag kan voordoen als mensen een virtueel masker opzetten.”

Vertaling: Ellen Lam


Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats