Wetenschappers ontdekken hoe je auto-immuunziekten ’uit kunt te schakelen'


Wetenschappers hebben een belangrijke doorbraak gemaakt in de strijd tegen slopende auto-immuunziekten zoals multiple sclerose, door te onthullen hoe cellen die gezond lichaamsweefsel aanvallen gestopt kunnen worden.

In plaats van dat het immuunsysteem van het lichaam zijn eigen weefsel per ongeluk vernietigd, hebben onderzoekers van de Universiteit van Bristol ontdekt hoe cellen van agressief gedrag veranderen naar het daadwerkelijk beschermen tegen de ziekte.

Men hoopt dat deze nieuwe inzichten leiden tot het wijdverbreide gebruik van antigeen-specifieke immunotherapie voor de behandeling van vele auto-immuunziekten als multiple sclerose (MS), diabetes type 1, de ziekte van Graves en systemische lupus erythematosus (SLE).

MS alleen al treft in het Verenigd Koninkrijk ongeveer 100.000 mensen en 2,5 miljoen mensen wereldwijd.

Wetenschappers waren in staat om zich selectief op de cellen te richten die auto-immuunziekten veroorzaken door hun agressie tegen de lichaamseigen weefsels te temperen, terwijl ze de cellen converteerden naar cellen die in staat zijn om tegen de ziekte te beschermen.

Dit type conversie is eerder toegepast op allergieën, bekend als 'allergische desensibilisatie', maar de toepassing ervan op auto-immuunziekten werd pas onlangs op prijs gesteld.

De Bristol groep heeft nu bekend gemaakt hoe de toediening van fragmenten van de eiwitten die normaal gesproken het doelwit van de aanval zijn leidt tot correctie van de auto-immuunreactie.

Het belangrijkste dat uit hun werk blijkt is dat effectieve behandeling wordt bereikt door het geleidelijk verhogen van de geïnjecteerde dosis antigeen fragment.

Om erachter te komen hoe deze vorm van immunotherapie werkt hebben de wetenschappers zich verdiept in de immuuncellen zelf om te zien welke genen en eiwitten door de behandeling in- of uitgeschakeld worden.

Ze vonden veranderingen in gen-expressie die helpen verklaren hoe effectieve behandeling leidt tot omzetting van aanvallende cellen in beschermende cellen. Het resultaat is om de zelf-tolerantie te herstellen daar waar het immuunsysteem van een individu zijn eigen weefsels negeert, terwijl de resterende cellen zich volledig wapenen om tegen een infectie te beschermen.

Door zich specifiek te richten op de cellen die in gebreke blijven vermijdt deze immunotherapeutische benadering de noodzaak van het gebruik van, voor het immuunsysteem onderdrukkende, medicijnen die geassocieerd worden met onaanvaardbare bijwerkingen zoals infecties, ontwikkeling van tumoren en verstoring van natuurlijke regulatiemechanismen.

Professor David Wraith, die het onderzoek leidde, zei: "Inzicht in de moleculaire basis van antigeen-specifieke immunotherapie opent spannende nieuwe mogelijkheden om de selectiviteit van de aanpak te verbeteren, terwijl waardevolle markers verstrekt worden waarbij een doeltreffende behandeling wordt gemeten. Deze bevindingen hebben belangrijke implicaties voor veel patiënten met moeilijk te behandelen auto-immuunziekten.”

Deze benadering van de behandeling die over de hele wereld de levens van miljoenen mensen zou kunnen verbeteren ondergaat momenteel een klinische ontwikkeling door het biotechnologiebedrijf Apitope, een spin-out van de Universiteit van Bristol.

Vertaling Lia Keizer



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats