Verband tussen fijne stofdeeltjes en autisme


Uit een nieuwe studie van de Harvard School of Public Health (HSPH) blijkt dat vrouwen die tijdens de zwangerschap zijn blootgesteld aan hoge niveaus van fijn stof - in het bijzonder tijdens het derde trimester - dubbel zoveel kans hebben op het krijgen van een kind met autisme. Hoe groter de blootstelling, hoe groter het risico, vonden de onderzoekers. Het was het eerste groot onderzoek in de VS naar het verband tussen fijnstof en autisme.

"Onze gegevens zijn een belangrijke bijdrage aan de hypothese dat maternale blootstelling aan luchtverontreiniging bijdraagt tot het risico van autisme," zei Marc Weisskopf, universitair hoofddocent van de milieu- en beroepsmatige epidemiologie en senior auteur van de studie. "De specificiteit van onze bevindingen voor de periode van de zwangerschap, en het derde trimester in het bijzonder, sluit veel andere mogelijke verklaringen uit.”

De studie verscheen online op 18 december 2014 in Environmental Health Perspectives en zal verder beschikbaar zijn op http://ehp.niehs.nih.gov/1408133.

Voorafgaande studies hebben reeds gesuggereerd dat, naast genetica, blootstelling aan milieuverontreinigende stoffen in de lucht, vooral tijdens zwangerschap en op jonge leeftijd van het kind, het het risico op autisme kan verhogen. Dit onderzoek richtte zich specifiek op de periode van de zwangerschap.

De studie die begon in 1989 betrof nakomelingen van de deelnemers die wonen in alle 50 staten in de Nurses’ Health Study II, een cohort van meer dan 116.000 vrouwelijke Amerikaanse verpleegkundigen. De onderzoekers verzamelden gegevens over waar de deelnemers woonden tijdens hun zwangerschap, alsook de gegevens van de VS Environmental Protection Agency en andere bronnen over de niveaus van fijn stof luchtvervuiling (PM2,5) - deeltjes 2,5 micron in diameter of kleiner - op de verschillende locaties in de VS. De onderzoekers identificeerden 245 kinderen die werden gediagnosticeerd met een autisme spectrum stoornis (ASS) en een controle groep van 1522 kinderen zonder ASS.

De onderzoekers onderzochten de associatie tussen autisme en blootstelling aan PM2,5 voor, tijdens en na de zwangerschap. Ze hebben ook de blootstelling berekend aan PM2,5 tijdens elk zwangerschapstrimester.

Blootstelling aan PM2.5 tijdens de zwangerschap toonde significant verband met autisme. Tijdens het derde trimester van de zwangerschap werd een verhoogd risico vastgesteld. Er werd weinig verband gevonden tussen luchtverontreiniging door grotere deeltjes van (PM10-2.5) en autisme.

"De wetenschappelijke basis over de rol van maternale blootstelling aan luchtverontreiniging en de verhoging van het risico op autisme spectrum stoornissen is vrij solide,” zei Weisskopf. "Dit geeft ons niet alleen belangrijk inzicht in het ontstaan van autisme spectrum stoornissen maar opent ook de deur naar het denken over mogelijke preventieve maatregelen."

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats