Omgevingsfactoren net zo belangrijk als genen voor het
begrijpen van autisme


Omgevingsfactoren zijn belangrijker dan eerder gedacht in het begrijpen van de oorzaken van autisme, en net zo belangrijk als de genen, volgens de grootste studie tot nu toe die kijkt naar verwevenheid van autisme in families.

De studie toont ook aan dat kinderen met een broer of zus met autisme zelf 10 keer meer kans hebben op het ontwikkelen van autisme; 3 keer als ze een half-broer of zus; en 2 keer als ze een neef met autisme hebben, en verstrekt hiermee broodnodige informatie voor ouders en artsen voor de beoordeling van individuele risico.

De studie, die keek naar meer dan 2 miljoen mensen, werd geleid door onderzoekers van het King's College in Londen, Karolinska Institutet in Zweden en Mount Sinaï in de VS, en wordt vandaag gepubliceerd in JAMA.

Autisme Spectrum Stoornis (ASS) is een neurologische aandoening die zich kenmerkt door beperkingen in de sociale interactie en communicatie en de aanwezigheid van beperkende en repetitief gedrag. De precieze oorzaken zijn onbekend, maar onderzoek heeft aangetoond dat het waarschijnlijk om een ​​scala van genetische en omgevingsfactoren risicofactoren gaat.

Met behulp van de Zweedse nationale gezondheidszorg registers, analyseerden de onderzoekers anonieme gegevens van alle 2 miljoen kinderen geboren in Zweden tussen 1982 en 2006, 14.516 van die had een diagnose ASS. De onderzoekers analyseerden paren van familieleden: identieke en niet-identieke tweelingen, broers en zussen, moederlijke en vaderlijke half-broers en zussen, neven en nichten.

De studie omvatte twee afzonderlijke meetpunten op het risico op autisme - erfelijkheid, dat is het aandeel van het risico in de bevolking die kan worden toegeschreven aan genetische factoren; en relatieve recidiverend risico wat het individuele risico meet voor mensen die een familielid met autisme hebben.

De meeste eerdere studies hebben gesuggereerd dat de erfelijkheid van autisme zo hoog als 80-90% kan zijn, maar een studie heeft gezinspeeld op een lagere schatting. De nieuwe studie is de grootste en meest uitgebreide tot nu toe en schat de erfelijkheid van autisme op 50%, met de overige 50% verklaard door niet-erfelijke of omgevingsfactoren.

Omgevingsfactoren zijn verdeeld in 'gedeelde omgevingen' die worden gedeeld tussen familieleden (zoals familie sociaal-economische status), en 'niet-gedeelde omgeving' die uniek zijn voor het individu (zoals geboorte complicaties of maternale infecties of medicatie tijdens de pre-en perinatale periode). In deze studie waren factoren die uniek zijn voor het individu, of "niet-gedeelde omgevingen' de belangrijkste bron van milieurisico's.

Professor Avi Reichenberg, auteur van de studie van Mount Sinai Seaver Center for Autism Research, die de studie leidde, terwijl hij aan het King's College in Londen was, zegt: "Erfelijkheid is een populatie meting, dus het kan ons niet veel vertellen over de risico's op individueel niveau , het verteld ons wel waar je moet zoeken naar oorzaken. We waren verrast door onze bevindingen want we hadden niet verwacht dat het belang van omgevingsfactoren bij autisme zo sterk zou zijn. Recente onderzoeks inspanningen hebben de neiging zich te richten op de genen, maar het is nu duidelijk dat we veel meer onderzoek moeten richten op het identificeren wat deze omgevingsfactoren zijn. Op dezelfde manier dat er meerdere genetische factoren te overwegen zijn, zullen er waarschijnlijk veel verschillende omgevingsfactoren bijdragen aan de ontwikkeling van autisme."

In het andere deel van de studie, keken de onderzoekers naar het individuele risico. In de gemiddelde populatie treft autisme ongeveer 1 op de 100 kinderen. De onderzoekers vonden dat kinderen met een broer of zus met autisme zelf 10,3 keer meer kans hadden op het ontwikkelen van autisme; 3,3-2,9 keer als ze een half-broer of zus hebben met autisme; en 2,0 maal als ze een neef hebben met autisme. Er waren geen verschillen in het relatieve risico tussen de seksen. Dit is de eerste studie die een ​​dergelijke uitgebreide en verregaande analyse biedt van individuele risico’s zover doorgetrokken totaan neven.

Dr. Sven Sandin, auteur van de studie van King's College in Londen en het Karolinska, zegt: "Onze studie werd ingegeven door een zeer fundamentele vraag die ouders vaak stellen: 'als ik een kind heb met autisme, wat is het risico dat mijn volgende kind het ook heeft? ' Onze studie toont aan dat op individueel niveau, het risico van autisme toeneemt op basis van hoe dicht je genetisch volgt op andere familieleden met autisme. We kunnen nu accurate informatie over autisme risico bieden dat ouders en artsen kan helpen en begeleiden in hun beslissingen. "

Vertaald door Ingrid Graafland



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats