Darwinistische testen onthullen toxiciteit van antidepressiva


Een universiteit van Utah voert testen uit om gevaarlijke bijwerkingen op te sporen van geneesmiddelen om zo patiënten beter te beschermen.

Wegens onopgemerkte toxiciteitsproblemen, zijn ongeveer een derde van geneesmiddelen op recept, goedgekeurd in de VS, uit de markt genomen of moeten verplicht een waarschuwingslabel voeren om het gebruik ervan te beperken. Een uitzonderlijk gevoelige toxiciteitstest uitgevonden door de Universiteit van Utah maakt het mogelijk om meer van deze gevaarlijke bijwerkingen uit de farmaceutische ontwikkeling bloot te leggen.

Om dit te bewijzen lieten de onderzoekers hun testen lopen op Paxil, een antidepressivum dat duizenden zwangere vrouwen hebben genomen voordat het werd in verband gebracht met een verhoogd risico op geboorteafwijkingen. De Amerikaanse Food and Drug Administration eist nu een waarschuwing voor het gebruik ervan in het eerste trimester van de zwangerschap. Tijdens de studie werden bij muizen tijdens hun ontwikkeling meerdere problemen vastgesteld: mannetjes wogen minder, hadden minder libido, domineerden minder hun gebied en stierven vroeger. Vrouwtjes wachtten om hun eerste nest te maken, hadden minder pups of pups die te weinig wogen. De gegeven dosis kwam relatief dicht bij die aan mensen voorgeschreven. Bij de conventionele dierproeven op veiligheid door de fabrikant van het geneesmiddel, doken geen voortplantingsbijwerkingen op tot aan de knaagdieren doses werden toegediend die meerdere malen hoger waren dan die gegeven bij depressie.

"We zagen effecten van schade, bij een dosis die dicht bij het menselijk niveau ligt, bij een ontwikkelende foetus," zegt bioloog Shannon M. Gaukler, hoofd van de studie waarvan het verslag verscheen in het januari-nummer van Neurotoxicology en Teratology. Gaukler behaalde onlangs een doctoraat aan de universiteit van Utah.

Biologie professor aan de Universiteit van Utah, Wayne K. Potts, seniormedewerker aan de studie, zegt dat het opsporen van toxiciteit tijdens vroege preklinische testen niet alleen de patiënten beschermt tegen blootstelling aan onveilige geneesmiddelen, maar ook helpt voorkomen dat farmaceutische bedrijven miljarden dollars verspillen bij het op de markt willen brengen van geneesmiddelen.

"Als we deze gezondheidsproblemen vroegtijdig kunnen vinden tijdens preklinische testen bespaart hen dat een hoop geld", zegt Potts.

Survival-of-the-fittest-test.

De sleutel van de gevoeligheid van de test is de manier waarop ongetemde muizen worden gebruikt - i.p.v. volgzame inteelt laboratorium stammen - die worden onderworpen aan een meedogenloze, darwinistische strijd om voedsel, onderdak en heerschappij net zoals in het wild. Muizen verdringen zich voor een plaats in een ongeveer 300 vierkante meter hok verdeeld in zes gebieden door prikkeldraad die ze moeten over klimmen om binnen te vallen of te vluchten in een naburig verblijf. Vier van de gebieden zijn eersteklas behuizingen met meerdere verborgen broedplaatsen en directe toegang tot voederbakken. Twee gebieden zijn primitief met alleen open broedplaatsen en indirecte toegang tot de voederbak. De test heet de ‘organismal performance assey’ of OPA.

Potts kwam als eerste met het idee voor een manier om de gevolgen van inteelt te verkennen. Die studies toonden de schadelijke effecten aan van neef-niveau inteelt die over tientallen jaren van muizenonderzoek op de genetica onopgemerkt waren gebleven. Laboratorium muizen die slechts iets minder gezond zijn vallen niet op als wij ze onvoldoende voedsel en leefruimte geven. Maar als er een defect is in een fysiologisch systeem zijn ze waarschijnlijk wel te onderscheiden tijdens hevige concurrentie.

"Als ze echt rechtstreeks moeten concurreren testen de mannetjes elkaar voortdurend en vechten ze om hun territorium”, zegt Potts. “Als ze dat niet doen zullen de vrouwtjes niet overwegen hen als partner te kiezen wanneer de tijd er rijp voor is.”

Vertaling: André Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats