Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Gratis eboek

 

 


Onderzoeker zegt dat uitgebreid gebruik van antibiotica in de landbouw leidt tot een crisis in de volksgezondheid

Aidan Hollis van de Universiteit van Calgary 's Aidan Hollis pleit voor de invoer van taksen op niet-menselijke antibiotica gebruik.

Wijzend op het overvloedig gebruik van antibiotica in de landbouw en de aquacultuur en de groeïende bedreiging voor de volksgezondheid, heeft hoogleraar economie Aidan Hollis voorgesteld een taks in te voeren op niet-menselijke antibiotica.

In een onlangs vrijgegeven document gepubliceerd in de 'New England Journal of Medicine', stellen Hollis en medeauteur Ziana Ahmed dat in de Verenigde Staten 80 procent van de antibiotica in het land wordt toegepast in de landbouw en de aquacultuur met het doel op een toenemende voedselproductie.

Deze toevloed van antibiotica in het milieu - gespoten op fruitbomen en gevoerd aan vee, pluimvee en zalm en gebruikt in andere toepassingen - heeft ertoe geleid dat de bacteriën evolueren, schrijft Hollis. Meer en meer bewijsmateriaal, vermeld in het tijdschrift, toont aan dat resistente ziekteverwekkers zijn ontstaan ​​in het kielzog van deze toevoer van antibiotica, resulterend in een toenemende immunitiet van bacteriën tegen bepaalde behandelingen.

Als het probleem niet onder controle komt zal dit een gezondheidscrisis op een wereldwijde schaal creëren, zegt Hollis.

Hollis suggerereert dat de hachelijke situatie sterk zou kunnen verminderd worden door het opleggen van een gebruiksvergoeding op het gebruik van niet-menselijk antibiotica op een manier zoals de houtkapbedrijven stamvergoeding en de oliemaatschappijen royalties betalen.

"De moderne geneeskunde is gebaseerd op antibiotica voor het doden van bacteriële infecties", zegt Hollis. "Dit is ongelooflijk belangrijk. Zonder effectieve antibiotica wordt elke operatie kritisch. Zo zijn kankertherapieën afhankelijk van de beschikbaarheid van doeltreffende antibiotica. Gewone infecties kunnen zonder anitibiotica gezonde mensen doden."

Bacteriën die effectief weerstaan aan ​​antibiotica komen meer en meer op, voegt Hollis eraan toe, ze reproduceren zich snel en verspreiden zich op verschillende manieren.

"Het is niet alleen in het voedsel dat we eten, " zegt hij. "Bacteriën verspreiden zich in het milieu; zij kunnen bvb. op een deurknop zitten. Je neemt zonder te weten de bacteriën met je mee en verdeelt ze verder aan andere personen. Als je besmet raakt met resistente bacteriën zal antibiotica niets meer voor je kunnen doen."

Daar de overgrote meerderheid van het gebruik van antibiotica wordt ingezet voor het verhogen van de productiviteit in de landbouw is deze toepassing van "lage waarde", zegt Hollis.

"Het gaat over het verhogen van de efficiëntie van de voeding zodat je de hoeveelheid die je moet voeren aan het vee kan verminderen, " zegt Hollis. "Het gaat om het geven van antibiotica aan kuikens wat hun kans op ziekte, tengevolge van het op elkaar proppen van deze dieren, vermindert.

"Deze methoden zijn uiteraard rendabel voor de boeren maar genereren weinig voordeel. In feite is de winst vrij marginaal.

"De echte waarde van antibiotica is het redden van mensen die met de dood bedreigd worden. Al het andere is onbelangrijk. "

Hoewel het verbod op het gebruik van antibiotica in de voedselproductie een uitdaging is, is het invoeren van een belasting zeer verstandigvolgens Hollis.

Een dergelijke praktijk zou de lage kost voor het gebruik van antibiotica compenseren. Hogere kosten zouden landbouwers stimuleren om het beheer van de dieren te verbeteren en hun toevlucht te nemen tot geneesmiddelen bvb. langs vaccinaties.

Hollis suggereert ook tot het invoeren van een internationaal verdrag. "Resistente bacteriën stoppen niet aan landsgrenzen", zegt hij. Hij voegt eraan toe dat zo'n verdrag een eerlijke kans heeft daar het de regeringen motiveert met een zeker inkomen.

Hollis merkt op dat er in de VS een beweging is die het gebruik van niet-menselijke antibiotica controleert met de hulp van het FDA dat de vrijwillige beperkingen op het gebruik van antibiotica als groeibevorderaar voor dieren op boerderijen stimuleert.

Hij vraagt​​: "Is de Canadese regering van plan om het gebruik van antibiotica voor voedselproductie te controleren. Health Canada probeert het gebruik van antibiotica te monitoren maar heeft vrijwel geen controle over het gebruik."

Vertaling: Andre Teirlinck



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats