Nieuws




Het meerdere malen per week drinken van alcohol verhoogt het
risico op overlijden door een beroerte


Het vaker dan twee keer per week consumeren van alcohol verhoogt het risico op sterven door een beroerte bij mannen, volgens een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Oost-Finland. De resultaten tonen aan dat de effecten van alcohol niet beperkt blijven tot de verbruikte hoeveelheid, maar ook de frequentie van het drinken doet er toe. De resultaten werden op 8 maart gepubliceerd in Acta neurologica Scandinavica.

Overmatig alcoholgebruik is geassocieerd met een verscheidenheid van verschillende ziekten. De relatie tussen alcoholgebruik en ischemische beroerte toont een J curvepatroon, wat betekend dat bij mensen die matig alcohol gebruiken het risico op een beroerte het laagst is, terwijl zware alcohol consumptie het risico op beroerte doet toenemen.

De kans op een beroerte neemt lineair toe als de consumptie van alcohol toeneemt: hoe hoger de hoeveelheid geconsumeerde alcohol, hoe hoger het risico op beroerte. Andere belangrijke risicofactoren voor een beroerte naast alcohol zijn onder andere verhoogde bloeddruk, coronaire hartziekte, hartfalen, atriumfibrilleren, diabetes, roken, overgewicht, asymptomatische carotisstenose, en een verhoogd cholesterolgehalte.



 

De studie toonde aan dat mensen die vaker dan twee keer per week alcohol gebruiken meer dan een drievoudig risico op sterven door een beroerte hebben dan mensen die helemaal geen alcohol consumeren. Het risico op sterven door een beroerte is verhoogd ongeacht de hoeveelheid geconsumeerde alcohol.



 

De studie is gebaseerd op de follow-up gegevens van de Kuopio ischemische hartziekten Risk Factor Study, KIHD. Aan het begin van de studie waren de mannen die deelnemen aan de studie van middelbare leeftijd, en de follow-up tijd was 20 jaar. Een totaal van 2.609 mannen namen deel aan de studie.



 

De consumptie van alcohol werd gemeten met behulp van een Nordic alcohol enquête. Welke in kaart bracht de hoeveelheid geconsumeerde alcohol in een keer en het gemiddelde aantal drinkmomenten in de voorgaande 12 maanden. De gegevens over aantal gevallen van een beroerte werden verkregen uit ziekenhuisontslagregisters, het Finse Beroerte Register, en de Nationale Doodsoorzaak register bijgehouden door Statistics Finland.

Vertaald door Ingrid



Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ?

Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats