Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Gratis eboek

 

 


 

Stoppen van alcoholmisbruik door stimulatie hersencellen

Resultaten suggereren dat het mogelijk moet zijn om gentherapie te gebruiken in de hersenen bij alcohol- en drugsmisbruik, neurologische ziekten en behandeling van psychische aandoeningen.

Onderzoekers aan de Universiteit van Buffalo hebben een manier gevonden om alcoholisch drinkgedrag bij knaagdieren te veranderen met behulp van de nieuwe techniek van optogenetica dat licht gebruikt om hersen neuronen te stimuleren.

Hun onderzoek kan leiden tot nieuwe manieren om krachtig alcoholisme, andere verslavingen en psychische en neurologische ziekten te behandelen en het geeft ook een verklaring voor de onderliggende neurochemische basis van drugsverslaving.

De bevindingen, gepubliceerd in november in 'Frontiers in Neuroscience' zijn de eerste die een oorzakelijk verband tussen de afgifte van dopamine in de hersenen en drinkgedrag van de dieren aantonen. Dergelijk onderzoek maakt het mogelijk om de neurale circuits die verantwoordelijk zijn voor specifieke gedragingen in kaart te brengen en is een belangrijke focus van het 'President Obama's Brain Research' voor de bevordering van innovatieve in neurotechnologieën, bekend als BRAIN.

In de experimenten werden ratten getraind om alcohol te drinken op een manier die het menselijk 'binge' drinkgedrag benadert.

Hoofdauteur Caroline E. Bas, PhD, assistentprofessor in de farmacologie en toxicologie in de UB School van Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen legt uit : "Door het stimuleren van zekere dopamine neuronen in preciese patronen wat resulteert in lage niveaus van dopamine, maar met verlengde afgifte konden we voorkomen dat de ratten 'binge' gingen drinken. De ratten stopten gewoon met drinken," zegt ze.

De medeauteurs zijn van de 'Wake Forest University' waar ze eerder werkte.

Interessant is dat de knaagdieren alcohol bleven mijden zelfs na beëindigen van de neuronenstimulatie, voegde ze eraan toe.

"Decennia geleden hebben we geconstateerd dat individuele hersengebieden oplichten of actiever worden bij een alcoholieker wanneer die drinkt of zelfs maar naar foto's kijkt waarop mensen drinken, bijvoorbeeld, maar we wisten niet of deze veranderingen in de hersenactiviteit het gedrag van de alcoholist beïnvloedt," zegt Bas.

De onderzoekers activeerden de dopamine neuronen via een soort van diepe hersenstimulatie maar niet met technieken nu gebruikt bij bepaalde neurologische aandoeningen zoals zware trillingen bij patiënten met de ziekte van Parkinson. Deze nieuwe techniek, genaamd optogenetica, gebruikt licht in plaats van elektriciteit om neuronen te stimuleren.

"Elektrische stimulatie discrimineert niet," zegt Bass. "Het raakt alle neuronen, maar de hersenen heben veel verschillende soorten neuronen met verschillende neurotransmitters en verschillende functies. Met optogenetica is het mogelijk slechts één type van neuron te stimuleren op een bepaald moment."

Bas is gespecialiseerd in het gebruik van virale vectoren om de hersenen te bestuderen. In deze studie gebruikte ze een virus om een gen te introduceren om te kunnen een op licht reagerend eiwit te coderen in de hersenen van de dieren. Dat eiwit activeerde dan een specifieke subpopulatie van dopamine neuronen in de hersenen.

"Ik heb hiervoor een virus gecreëerd dat dit eiwit alleen aanmaakt in dopaminergische neuronen", zegt Bas.

De neuronale paden beïnvloed in dit onderzoek zijn betrokken bij veel neurologische aandoeningen, zegt ze. Om die reden hebben de resultaten niet alleen nut bij het begrijpen en behandelen van alcoholisch drinkgedrag bij de mens maar ook bij vele mentale ziekten en neurologische aandoeningen die een dopamine component bevatten.

Bas merkt op dat dit vermogen om genen te richten op dopamine neuronen kan leiden tot het gebruik van gentherapie in de hersenen om veel van deze aandoeningen te verlichten.

"We kunnen dopamineneuronen richten in een deel van de hersenen genaamd de nigrostriatale route die ontaardt in de ziekte van Parkinson," zegt ze." Als we een virale vector konden trekken in dat deel van de hersenen zouden we potentiële terapeutische genen kunnen leiden naar de dopamine neuronen betrokken bij Parkinson. En door het inbrengen van het virus in andere gebieden van de hersenen zouden we potentieel therapeutische genen kunnen leveren voor het behandelen van andere mentale ziekten en neurologische aandoeningen, waaronder schizofrenie en depressie."

Vertaling: Andre Teirlinck



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats